Președintele Generalității, Pere Aragonès, a susținut „stima de sine culturală a acestei țări” . O țară care „ne-a spus de multe ori că este mică, pentru că suntem mici ca populație, dar că este mare, pentru că proiectele culturale pe care le avem sunt foarte mari”. „Putem apăra proiecte culturale în fiecare dintre disciplinele artistice” , a spus el.

Șeful Executivului a revendicat stima de sine culturală în cadrul ceremoniei de premiere a Premiilor Naţionale de Cultură, organizate de Consiliul Naţional al Culturii şi Artelor (CONCA). În timpul discursului său, Pere Aragonès a subliniat că „Cultura catalană, în diversitatea sa, cu pluralitatea ei de discipline, expresii, origini și proiecte este în prim plan” . La eveniment au fost anunțați câștigătorii de anul acesta, care au fost: dansatorul și coregraful Núria Guiu, PEN-ul catalan, dramaturgul Jordi Casanovas, proiectul Càntut, cântece de tradiție orală și scriitoarea Rosa Fabregat. . Președintele Aragonés i-a felicitat pe câștigători, pe care i-a numit „adevărate referințe culturale ale țării care, prin traiectoria și viitorul lor, afirmă că avem o cultură vie pentru simplul fapt că în fiecare zi ne ajută să să ne unim și să ne întărim ca țară”.

Președintele a mai subliniat că Premiile Naționale de Cultură „Servesc la consolidarea culturii înțelese ca un comun bine, ca un bun comun, care evită interpretările simpliste care îl văd ca un lux al societăților avansate și, în schimb, îmbrățișează o dimensiune mult mai largă a modului nostru de viață. „să ne unim și să înțelegem și să interacționăm cu lumea” . „Asta este și cultura noastră” , a conchis el.

Sursa: