Astăzi, președintele Generalității, Pere Aragonès, a justificat cultura și limba catalană, care, o fac o limbă privată și nu o limbă comună ”. În acest sens, el a subliniat că „azi, când limba noastră este asediată pe diferite fronturi, este timpul să revendicăm viitorul comun” cu toate teritoriile de limbă catalană. ” Numai dacă este împărtășită, limba și cultura vor avea un viitor” , a remarcat el.

Directorul executiv a revendicat limba și cultura. Cultura catalană închiderea evenimentului de Sf. Ioan, care a avut loc la Palau de la Generalitat, și cu care s-au dorit să întărească legăturile culturale dintre Țările Catalane cu patru puncte de bază: limbă, cetățenie, viitor și libertate. Ceremonia, la care a participat și ministrul Culturii, Natàlia Garriga, a avut ca punct de plecare aprinderea Flăcării Canigó de către doi voluntari Òmnium Cultural.

Pere Aragonès s-a referit la aceste patru puncte fundamentale, care au fost prezente în cadrul evenimentului sub forma a patru bare, și au remarcat că sunt „patru piloni pe care putem construi viitoare proiecte colective”. Președintele a subliniat că „această viață colectivă trece prin limba și cultura pe care le împărtășim” , pe măsură ce aceste legături devin din ce în ce mai intense, atunci când folosim și împărtășim Limba catalană, această limbă pe care o iubim atât de mult încât ne dorim ca toată lumea să aibă ocazia să o învețe, să o folosească, să se bucure de ea ”.

În acest în sens, președintele a mai susținut „efortul extraordinar depus de artiști din toate disciplinele pentru a crea artă și cultură cu limba noastră” , precum și „opera de entități, instituții, servicii publice, guverne care ne apără limba și cultura peste tot” .

La eveniment a luat cuvântul și ministrul Culturii, subliniind că „ cel mai important lucru la acest festival este tocmai participativul, dinamicul și deschis publicului” . În acest sens, el a subliniat că sărbătorile de la Sant Joan „sunt cel mai bun exemplu că cultura populară, care se trăiește în stradă, este un instrument de incluziune și coeziune socială, prin care se țes complicitate. oamenii și sentimentul de apartenență la comunitate este întărit”.

La sărbătoare au participat artiștii valenciani Borja Penalba și Mireia Vives, cu două spectacole muzicale Primul , Cançó de fer camí , cu versuri de Maria Mercè Marçal și a doua, Criatura Dolcíssima , cu versuri de Joan Fuster, s-au citit și diferite texte, precum My first bookstore , de Antònia Vicenç, în de actrița din Mallorca Ona Borràs ; XVIII de Renada-Laura Portet , de actrița Neus Ballbé, și un fragment din cartea Mercè Rodoreda de Mercè Ibarz , de Ona Borràs și Neus Ballbé înșiși.

Sursa: Presedintele nt Aragoneza revendică limba catalană, care „a rezistat atacului de a o împărți și a o face mică”