Președintele Generalității, Pere Aragonès i García, a susținut în această după-amiază „validitatea ideii de Catalonie, de un singur popor”ce „nu se bazează pe locul de unde vii, ci pe unde vrem să mergem împreună”. Pentru Aragonés, „Când vorbim despre toată Catalonia, ne referim la asta, o țară care nu lasă pe nimeni în urmă, nici județ, nici oraș mic, nici cartierele metropolitane”. Și a adăugat: „Clădim un noi comun, în care toată lumea se poate simți conectată, poate nu sută la sută, dar unde poți găsi cine ești.”

Șeful Executivului a făcut aceste declarații în cadrul ceremoniei de deschidere, în această după-amiază, a expoziției „Paco Candel și alții. Un portret literar al imigrației în Catalonia”, la Muzeul Imigrației din Catalonia (MhiC), din Sant Adrià del Besòs. Pere Aragonès a prezidat evenimentul, însoțit de ministrul Justiției, Gemma Ubasart, și de directorul Memorialului Democrat, Jordi Font, precum și de primara municipiului, Filo Cañete.

Președintele a lăudat figura lui Paco Candel „ca un cronicar, ca un mare om literar care, cu un amestec de eseuri, studii sociologice și cronici jurnalistice, a înfățișat realitatea migratorie din Catalonia.”, într-un timp, a explicat el, când nu a fost prezent în mass-media sau în multe imaginare colective.

Pentru Pere Aragonès, Paco Candel „pune scrisori în memoria familiilor noastre„, o amintire, a subliniat el, că „nu ar trebui să ne conducă la nostalgie, ci la mândria de a fi construit în mod colectiv țara care este astăzi Catalonia”. Iar el a răspuns: „Catalunia este o țară a migrațiilor, face parte din identitatea noastră și astăzi nu ar fi ceea ce este fără contribuția generației care și-a jucat rolul în fiecare etapă istorică”.

Expoziția „Paco Candel și alții. Un portret literar al imigrației în Catalonia” a fost organizat de Memorialul Democrat în colaborare cu MhiC și cu o duzină de arhive fotografice și este primul fruct al acordului semnat între Ministerul Justiției și Consiliul Local din Sant Adrià del Besòs pentru promovarea politicilor de memorie migratoare.

Expoziția se concentrează pe lucrarea „Els otres catalans” de Paco Candel și dorește să sublinieze relevanța fenomenului migrator, un episod fundamental în configurația Cataloniei de astăzi. Povestea expoziției este construită cu fotografii și texte contextualizate intercalate cu citate extrase din opera lui Candel.

sursă: