Președintele Generalității, Pere Aragonès, a declarat în această după-amiază că „domeniul audiovizual și cinematografic este una dintre strategiile politicii culturale a Guvernului, pentru că știm că astăzi, în lumea noastră, țările globalizate și culturile se fac cunoscute și în domeniul audiovizual”. „Este esențial să existe o politică bună de promovare a cinematografiei pentru orice țară care dorește să se explice lumii și să facă acest lucru în limba sa” , a spus el. În același sens , șeful Executivului a subliniat că „ne angajăm pe deplin în aceasta” , dovadă fiind faptul că bugetele Culturii pentru acest an 2022 „au făcut un salt înainte cu orizontul de 2% pe care trebuie să-l avem la sfârșitul legislaturii” . El a subliniat, de asemenea, că în proiectele europene ale următoarei generații „ una dintre zonele strategice este hub-ul audiovizual, care trebuie să fie un punct de cotitură pentru consolidarea rolului cinematografiei catalane”

Președintele aragonez a făcut aceste declarații în timpul recepției pe care a oferit-o la Palau de la Generalitat, însoțit de ministrul Culturii, Natàlia Garriga, câștigătorilor de ieri cu XIV Premii Gaudí. Șeful Guvernului a felicitat și mulțumit câștigătorilor pentru munca și angajamentul lor. „D În spatele fiecărei povești se află un apel la angajament social, lupta împotriva inegalității sau angajamentul acestei societăți în fața unei crize a refugiaților” , ca și în cazul filmului care explică opera lui Open Arms

Pere Aragonès a mai subliniat că la gala Gaudí „Am văzut întregul potențial a cinematografiei catalane, unde talentul feminin este din ce în ce mai puternic” . El a spus că „asta nu ar trebui să fie o știre, dar din păcate este și astăzi pentru că venim din inegalități în multe domenii, inclusiv în cel artistic”. „Trebuie să ajungem într-o zi în care aceasta nu este o știre, dar ieri că această recunoaștere a actrițelor, regizorilor și profesioniștilor din spatele camerelor arată că suntem pe drumul cel bun” , a spus el . La rândul ei, ministrul Culturii a subliniat că „dorim să consolidăm în continuare cinematografia catalană, deoarece țara noastră are potențialul de a fi o referință de top în Europa”. El a adăugat că „pentru a realiza acest lucru trebuie să avem instrumentele necesare pentru a consolida în continuare promovarea producției audiovizuale, respectând diferitele viziuni, conținuturi și formate care alcătuiesc identitatea noastră”. „Și, de asemenea, să ajutăm la normalizarea limbii noastre în fața publicului global și să oferim oportunități talentelor tinere și locale, contribuind la păstrarea diversității culturale europene, din propria noastră identitate” , a spus el. a concluzionat și a fost convins că „împreună vom face posibil” .

Sursa: