„ O lege franquista este cea care o protejează pe ministru de a fi nevoită să clarifice care este responsabilitatea ei în toată această afacere ”, a spus el. a afirmat Șeful Executivului a participat în această dimineață la sesiunea de control a Parlamentului din Catalunya Președintele Generalității, Pere Aragonès, astăzi „extrem de serios” declarațiile de astăzi ale ministrului Apărării, Margarita Robles, în Congres, pentru că a spus că „pentru că apărăm independența Cataloniei, o opțiune legitimă, cu care candidam la alegeri. și câștigați-i, există liberul arbitru de a ne spiona și de a încălca integritatea instituțiilor Cataloniei.” Pentru șeful Executivului, aceste declarații ale ministrului „ incapacită ea din punct de vedere politic să continue în această funcție și să gestioneze ceea ce este cel mai grav scandal de spionaj din ultimele decenii ”, și a susținut că „ își asumă responsabilități și dacă ea nu vrea să fie pusă să preia controlul.”

Pere Aragonès, care a făcut aceste declarații în timpul ședinței de control a Parlamentului Cataloniei desfășurată astăzi, a insistat că Margarita Robles trebuie să-și asume responsabilități „ pentru că CNI era sub responsabilitatea sa și dacă nu știa asta, pentru că era incompetent, iar dacă știa asta, pentru că acționase încălcând cele mai elementare principii democratice.”

Și a adăugat: „ Când un deputat este spionat nu își poate face bine treaba; când un președinte este spionat, el nu poate apăra interesele Cataloniei, ale tuturor cetățenilor ei, ale celor care l-au votat și ale celor care nu au, în toate sferele sale, în poziția politică față de Spania, dar și în apărarea drepturile sociale, ale drepturilor civile, ale progresului economic ”; Pentru toate acestea, Aragonés a asigurat că „ este esențial să existe transparență și să ajungă până la capăt”. În timpul ședinței de control din Parlament, șeful Executivului a precizat că „În fața celui mai important spionaj de masă din ultimele decenii ”, explicațiile date până acum de guvernul statului, ministrul acestuia și președintele acestuia au fost „Insuficiente, în unele cazuri insultătoare. ” și „ contradictorie ”. Prin urmare, el a reiterat că Guvernul „ va merge până la capăt ” pentru a clarifica faptele și a denunța încălcarea drepturilor omului în toate organismele internaționale relevante: european, de stat și catalan. El a mai menționat că va cere Consiliului de Miniștri acces la contracte de orice fel care ar fi putut fi semnate „ între CNI și societatea NSO Group, sau orice alta care oferă servicii similare ”și va cere guvernului statului să reformeze legea secretelor oficiale”, care este pre-constituțională și cu care sunt protejate retoric pentru a nu da clar, convingător și detaliat ”. „ O lege franquista este cea care îl protejează pe ministrul Apărării de a fi nevoit să clarifice care este responsabilitatea ei în toată această afacere ”, a spus el. În plus, Aragonés a insistat ca biroul juridic al Generalitati să fie încredințat cu studiul și propunerea de acțiuni în justiție în fața organelor de poliție și judiciare și a fost pus la dispoziția acelor funcționari publici care ar fi putut fi

Din acest motiv, șeful Executivului a denunțat că acest caz „ deschide o criză gravă între Catalonia și guvernul statului” și arată conflictul dintre Catalonia și Spania. „ Dacă nu ar exista , nu am spiona mai mult de șaizeci de oameni că singura legătură comună pe care o avem este legătura cu independența. Când ultimii patru președinți ai Generalitati și ultimii doi președinți ai Parlamentului sunt spionați, ceea ce este spionat nu sunt doar acești oameni, ci instituțiile Cataloniei.” . Sursa: