Presa spaniola este afectata extrem de dur de austeritate, de reducerea publicitatii si de presiunile politice care au mai mult succes acum, pe fondul nevoilor economice ale mass media. De Ziua Internationala a Libertatii presei, mai multi jurnalisti spanioli au tras un semnal de alarma cu privire la starea critica a mass media si implicit a libertatii de exprimare. In 40 de localitati din Spania, jurnalistii spanioli au protestat de Ziua Presei ca sa atraga atentia societatii spaniole asupra pericolului in care se afla libertatea de exprimare si de informare.

La Madrid, jurnalistii spanioli de marca si tineri ziaristi sunt dispusi sa scoata la lumina o situatie care nu mai poate fi tolerata: criza presei si pericolul presiunilor economice si politice. Concedierile masive, stirile montate direct de catre partide sau conferintele de presa fara posibilitatea de pune intrebari au fost cateva dintre semnalale trase de ziaristii spanioli care deplang situatia breslei chiar de ziua Presei.

Ziaristii au protestat la Madrid fata de reducerile de personal si fata de inlocuirea profesionistilor cu studenti bursieri care sunt platiti prost si risca sa fie manipulati de fortele politice.

Libertatea de exprimare in meseria noastra si informarea corecta a cetatenilor sunt afectate de criza din ultimii patru ani. Criticam reducerile de personal, taierile salariale si inlocuirea ziaristilor experimentati cu bursieri platiti, cu salarii mizerabile, care pot fi manipulati usor atunci cand locul de munca atarna de un fir de ata„, a spus Carmen del Riego – presedintele Asociatiei Presei din Madrid (Asociacion de Prensa de Madrid – APM), care a reamintit ca „fara jurnalisti nu exista democratie„.

In ultimii 4 ani, 6 mii de jurnalisti au ramas fara munca si aproape 60 de ziare, radiouri sau televiziuni s-au inchis, iar presiunile politice au devenit tot mai mari si mai greu de evitat. Unele incearca sa supravietuiasca pe internet asa cum o face Publico, publicatie nationala care a dat faliment de curand. Cea mai mare problema este scaderea dramatica a publicitatii. Numai in ultimele luni, principalele ziare au pierdut peste 20 la suta din contractele de publicitate.

Jurnalistii spanioli trecem printr-o situatie delicata si se simte in mod evident o reducere a libertatii individuale si libertatii jurnalistilor„, a precizat Lucia Mendez – analist El Mundo, prezenta la manifestatia de la Madrid.

Un alt jurnalist spaniol cunoscut, Carlos Alsina, realizator de emisiuni la Radio Cadena Ser, crede ca jurnalismul trebuie sa gaseasca un model sustenabil, dar nu trebuie sa uite ca cel mai important lucru este credibilitatea.

Eu cred ca trebuie sa de dam seama noi insisi cat de important este ceea ce facem ca sa nu cedam tentatiilor care nu au de a face cu meseria noastra„, a spus Carlos Alsina.

{loadposition publi}

Preocuparea jurnalistilor fata de situatia presei o impartasesc acum si studentii care au vrut sa participe la protest. Pentru tinerii studenti perspectiva de viitor este sumbra. „Noi studentii suntem cei mai afectati pentru ca vedem ca dupa scoala nu o sa avem de munca”, spunea Maria, studenta la Jurnalism la Madrid.

Pe langa criza, presa mai trebuie sa faca fata si provocarii pe care o reprezinta noile tehnologii de comunicare. Ziaristii isi dau seama ca si meseria trebuie sa se adapteze odata cu publicul. „Noi jurnalistii trebuie sa ne adaptam. Nu putem sa continuam cu vechea presa scrisa, impataturita, ca si cum asta ar trebui sa dureze pentru totdeauna”, remarca Fernando Jauregui – analist la DiarioCritico.com.

Noile tehnologii au redus suprematia mijloacelor media traditionale, dar acum pentru multi ziaristi internetul este singura sansa de a continua sa publice.

Dincolo de toate problemele actuale insa, jurnalistii spanioli cred ca misiunea nobila a meseriei trebuie dusa pana la capat. „Nu ne vom opri aici, trebuie sa luptam in continuare. Acesta este doar inceputul”, a mai spus Carmen del Riego – presedintele Asociatiei de Presa din Madrid.

{loadposition comment}