Ultima peliculă românească, premiată la Berlinale și apreciată de critica europeană, a fost remarcată și de juriul festivalului IndieLisboa.

Filmul regizat de Radu Jude, „Aferim” a fost premiat cu distincția de cea mai bună peliculă internațională la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de film independent din Portugalia.

„Aferim” este una dintre cele mai originale producții românești din ultimii ani, care povestește aventurile unui rob țigan din Țara Românească, în timpul secolului 19.

Filmul lui Radu Jude, premiat pentru regie cu Ursul de Argint la ediția din acest an a Festivalului de Film de la Berlin, reușește să descrie o societate apusă, dar ale cărei defecte persistă în mentalitatea contemporană.

După ce a comparat 11 lungmetraje, juriul de la IndieLisboa a selecționat drept câștigător al premiului „Cidade de Lisboa”, filmul românesc „Aferim” care primește astfel și suma de 10 mii de euro.

Cel mai bun scurtmetraj a fost „End of Summer”, al islandezului Johann Johannsson, iar cel mai bun lungmetraj portughez a fost „Os Olhos de André”, regizat de António Borges Correia.