Astăzi a fost prezentată portalul Colecția de ilustrații și benzi desenate , un instrument online deschis și gratuit al Bibliotecii de Catalunya care dorește să ajute la punerea în valoare a ilustrației și a desenului în toate variantele acesteia: ilustrare de cărți și reviste, umor grafic, benzi desenate, afișe, ex-libris, roman grafic, benzi desenate, ilustrație științifică etc. La prezentarea portalului au fost prezenți directorul Bibliotecii Cataloniei, Eugènia Serra, și ilustratorul Jaume Capdevila, „Kap.”

Catalonia are o lungă tradiție de „artişti care au și-au dedicat o mare parte a carierei lumii grafice și editoriale. Lluís Rigalt, Ismael Smith, Alexandre de Riquer, Francesc Casanovas, Feliu Elias (Apa), Apel·les Mestres, Joan G. Junceda, Ricard Opisso, Picarol, Lola Anglada, Josep Obiols, Mercè Llimona, Manuel Vazquez, Josep M. Madorell o Cesc, sunt doar o mică mostră dintr-un număr mare de autori.

Noul portal identifică și localizează colecțiile originale ale artiștilor catalani de la mijlocul secolului al XIX-lea până în prezent, atât în ​​public și instituții private și în mâinile colecționarilor, cu dorința de a contribui la diseminarea și conservarea acestuia. Scopul Bibliotecii de Catalunya este de a identifica și de a facilita localizarea originalelor care mărturisesc procesul de creare a narațiunii vizuale. Portalul are în prezent informații despre 100 ilustratori corespunzători 25 entități și persoane fizice, deși portalul este un instrument în continuă creștere și deschis la noi completări. Informațiile de pe site sunt structurate în trei secțiuni: „Ilustratori”, „Serii” și „Entități și colecționari”, ale căror date sunt legate între ele. Oferă, de asemenea, o schemă cronologică care plasează temporar artiștii și face mai ușor să vă faceți o idee despre evoluția temporală a ilustrației și a benzilor desenate.

Sursa: Portalul „Fons de la Ilustració i el cómic” al Bibliotecii de Catalunya justifică tradiția grafică și editorială a țării