Candidatul Partidului Popular din Barcelona pentru Parlament, Jorge Fernandez, a propus o reforma a Codului Penal si a Legii Strainilor pentru ca acei imigranti „care au facut din delincventa modul lor de viata” sa fie expulzati chiar daca se afla in Spania in situatie legala.

Politicianul catalan sustine modificarea legilor asa „cum se face in tarile serioase” pentru ca strainii stabiliti in Spania legal, dar care nu respecta legea, sa poata fi expulzati din tara, scrie PeriodistaDigital.com.

Totusi, Jorge Fernandez a refuzat sa indice un numar maxim de delicte necesare pentru a considera ca un imigrant legal „traieste in delincventa” si a amanat acest aspect penru dezbaterea parlamentara.In acelasi timp, reprezentantul popularilor a sustinut si faptul ca acei straini care sunt retinuti de politie pentru comiterea unui delict sa fie intorsi imediat in atar de origine.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta la agentia de presa catalana ACN, Fernandez a criticat lipsa de duritate a actualului Cod Penal fata de recidivisti si recomanda o mai aspra modificare a normelor care sa pedepseasca acele persoane „care isi bat joc de justitie zi de zi„.

Candidatul PP-ului pentru Barcelona a afirmat ca in 2010 s-au produs in medie 322 de furturi pe zi si au fost arestati 4.400 de delincventi recidivisti, unii cu peste 10 arestari anterioare.
Nu acceptam ca orasul sa se transforme intr-o universitate a delincventei, unde infractorii se simt nepedepsiti si vin sa invete sa fure„, a precizat Fernandez, care a adaugat si faptul ca lipsa pedepselor pentru recidivisti ii demoralizeaza pe politisti.

Partidul Popular din Catalunia a folosit de nenumarate ori in campanie si in precampania electorala tema imigratiei si a delincventilor straini. Dupa polemica produsa de brosura primarului Badalonei, Xavi Albiol, cu mesajul „Nu vrem romani„, PP-ul catalan a distribuit recent o serie de pliante in care atribuia furturile din transportul public din Barcelona diverselor nationalitati ale strainilor, printre care erau acuzati si romanii de a fi autorii multor furturi.

Codul Penal spaniol nu prevede pedepse pentru furtul in valoare de maxim 400 de euro, aceste infractiuni fiind considerate „greseli„, iar in ultimii ani, numarul furturilor comise asupra turistilor din Barcelona a crescut semnificativ, insa nu exista date ca acestea ar fi comise in mare masura de cetateni romani.