Directorul General de la Imigraţie din Comunitatea Valenciană a declarat încadrul unui curs de vară care avea ca temă campaniile electorale că votul imigranţilor ar putea fi decisiv în doar 14 municipii din cele 542 câte sunt în toată Comunitatea. Pe de o parte imigranţii din Africa, Magreb şi ţările subzahariene nu au drept de vot.

Din cele 122 de naţionalităţi care le formează mozaicul imigraţiei în Comunitatea Valenciană, doar 41 pot vota potrivit constituţiei spaniole şi a acordurilor încheiate. Aceste 41 de naţionalităţi cu drept de vot repreintă totuşi 70% dintre imigranţi, adică în cifre absolute sunt în total 418.137 votanţi.  

Naţionalităţile cele mai importante pentru care va exista interes electoral din partea politicienilor sunt în ordine: britanică, română, germană, ecuatoriană, columbiană, bulgară şi boliviană. Directorul de la Imigraţie a făcut estimarea ca de fapt doar în jur de 12-13 % dintre imigranţii cu drept de vot se vor înregistra (înscrierea în Censo Electoral de Residentes Extranjeros, care se face printr-un act voluntar complementar împadronării) pentru a putea vota.

Directorul Josep María Felipe a menţionat cu privire la orientarea politică a imigranţilor că românii obişnuiesc să voteze mai mult cu centrul-dreapta, deci cu popularii, în vreme ce cei din America Latină preferă ideologia socialistă.