Politistii din Romania au inceput in aceasta saptamana actiunile de prostest fata de reducerea normei de hrana pentru aceasta luna (cu 500 de lei) si fata de concedierile din sistem, anuntate de conducerea Ministerului de Interne.
Liderii Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual sustin ca-si vor continua protestele daca alternativa sa la concedieri nu va fi acceptata. Pentru evitarea disponibilizarilor, sindicalistii propun suspendarea din activitate pentru o perioada de timp sau, dupa caz, pensionarea, si esalonarea pe o perioada de trei ani de zile a drepturilor compensatorii cuvenite.

Politistii revoltati sunt hotarati sa opreasca activitatea instantaneu, fara niciun fel de solicitare din partea organizatei sindicale, daca nu se va gasi o solutie pentru situatia lor. Ei contesta nota-raport prin care s-a redus norma de hrana si sustin ca trebuie emis un ordin al ministrului in acest sens, pentru ca o nota-raport nu este un act administrativ, asa ca orice politist poate sa mearga in instanta, sa faca o sesizare penala impotriva celor care au luat aceste masuri.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne, Marius Militaru, sustine ca propunerile venite de la personal au fost intotdeauna luate in consideratie, inclusiv cand s-a discutat despre actualul proces de reforma: „Procesul de restructurare nu este dictat doar din ratiuni bugetare. Regandirea acestui concept de siguranta a cetateanului este in stransa legatura cu procesul de reducere si de disponibilizare, pentru ca avem nevoie de politistii cei mai performanti, de jandarmii cei mai performanti. Acest lucru nu se mai poate face, decat printr-o restructurare – sa cernem oamenii si sa ramana doar cei mai valorosi. As mai vrea sa spun ceva foarte important, pentru ca, in aceste zile, s-a vehiculat foarte mult despre norma de hrana, acel supliment financiar, pe care lucratorii din MAI il primesc. Nu vorbim despre o diminuare. Atentie! Este vorba de o plata esalonata, determinata de faptul ca bugetul pe trimestrul doi nu mai permitea plata acestor drepturi. Drepturi, care vor fi restituite, in integralitate, in lunile ce vor urma„, a declarat Marius Militaru.