Un student mexican a fost arestat de Politia spaniola in timp ce pregatea un atentat impotriva manifestantilor madrileni, care au anuntat un mars de protest miercuri la Madrid, impotriva costului provocat bugetului public de vizita Papei Benedict al XVI – lea.

Politia a retinut marti, la 12:50, un tanar de 24 de ani care se afla in Spania in calitate de student la Institutul de Chimie Organica Generala din cadrul Consiliului Superior de Investigatii Stiintifice si „planuia un atentat cu gaze toxice si alte substante chimice„, dupa cum titreaza pagina web a cotidianului El Mundo.

In locuinta sa din cartierul Salamanca, din zona centrala a capitalei, politia a gasit un pendrive (dispozitiv de memorie portabil) si doua caiete cu notite despre procese chimice care nu aveau legatura cu studiile sale de Chimie.

Arestatul este acuzat de a fi presupusul autor al unui plan pentru comiterea unui atentat cu gaze toxice si alte substante chimice, impotriva participantilor la manifestatiile organizate impotriva vizitei Suveranului Pontif la Madrid si este acuzat ca ar fi incercat sa racoleze complici, pentru comiterea acestei actiunii, pe internet.

Surse judiciare, citate de El Mundo, au explicat ca suspectul si-ar fi anuntat, pe diverse pagini web si forumuri, intentia de a comite un atentat impotriva opozantilor fata de vizita Papei la Madrid.

In discutiile purtate pe forumuri considerate ultraconservatoare, studentul mexican identificat ca Jose Perez Bautista nu evita sa foloseasca amenintari si cuvinte dure la adresa opozantilor fata de vizita Papei si, potrivit El Pais, afirma ca „trebuia sa se termine cu ei cat mai repede si pentru asta era suficient fabricarea gazului sarin„, un gaz letal care a fost utilizat in atentatele din metroul din Tokio si „cu care pot fi ucise 200 sau 400 de persoane dintr-o data„.

Tot pe internet, studentul mexican a ajuns sa spuna cum se poate fabrica acidul sulfuric si alte substante corozive sau explozive. Anchetatorii au remarcat asemanarea in cazul atentatelor recente din Norvegia, unde Breivik a anuntat si el dinainte pe internet ceea ce avea de gand sa faca si nimeni nu l-a depistat.

Anchetatorii au obtinut autorizatii de a derula perchezitii si la locul sau de munca de la Institutul de Chimie Organica. 

Miercuri, de la ora locala 19:30, la Madrid va avea loc un mars de protest impotriva costurilor produse bugetului public de organizarea vizitei Papei Benedict al XVI – lea la Madrid, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului, iar motto-ul principal este „Din impozitele noastre, zero pentru Papa„.

Suveranul Pontif este asteptat joi in capitala Spaniei, unde va participa la activitatile organizate de biserica catolica pentru Zilele Mondiale ale Tineretului, la care sunt asteptati 1 milion de tineri din 190 de tari.