Românii din diaspora vor trebui să se înregistreze pe liste pentru a putea vota prin corespondență, dupa cum declara co-președintele PNL Alina Gorghiu, pentru portalul StiriDiaspora.com.

Lipsa de capacitate a sectiilor de votare la ultimele alegeri prezidentiale a demonstrat ineficienta actualului sistem cu sectii si liste suplimentare, iar votul romanilor din strainatate a devenit, in sfarsit, una dintre prioritatile partidelor politice din Romania. PNL-ul este, deocamdata, singurul partid care sustine proiectul votului alternativ, mai ales ca a fost una dintre primele promisiuni ale presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

Guvernarea Ponta i-a privit pe românii din diaspora, din păcate, ca pe ștampile pe buletinul de vot al adversarului. Acești oameni au răspuns cu foarte multă demnitate la o mare umilință. Toate partidele au fost de acord în comisia de cod electoral să reglementăm votul prin corespondență pentru toate tipurile de alegeri”, precizeaza co-liderul PNL care sustine optiunea votului prin corespondenta ca formula de participare electorala in strainatate.

Votul prin corespondență reprezintă o soluție alternativă pentru românii din diaspora și sperăm să poată fi utilizat încă de la alegerile parlamentare din 2016. Tehnic, va fi necesară o perioadă de preînregistrare. De asemenea, înainte de a implementa acest sistem, va fi necesară o campanie de informare amplă, pentru care vom avea nevoie și de sprijinul asociațiilor care îi reprezintă pe românii din diaspora”, mai spune Alina Gorghiu pentru stiridiaspora.com.

In cadrul interviului acordat in exlusivitate portalului stiridiaspora.com. Alina Gorghiu vorbeste si despre cum a fost afectată imaginea partidului prin votul negativ din plenul Senatului în cazul Varujan Vosganian și subliniaza prioritățile liberalilor: căderea Guvernului și votul prin corespondență.

Citeste interviul integral pe stiridiaspora.com