Aproape primăvară la Madrid, aproape toamnă în America Latină, două anotimpuri ideale pentru a ceda magiei plimbărilor. Vă propunem Retreat și împrejurimile sale. Prea obișnuit? Cu siguranță nu pentru că acest traseu are un ghid singular, care să urmeze amprenta ibero-americană. Multe dintre țările sale numesc parcul „strada”, iar mulți dintre poeții, scriitorii, eliberatorii și chiar cântăreții săi își au bustul într-unul dintre colțurile sale.

Plimbarea este una dintre cele trei care include publicația „Trasee artistice, botanice și istorice ale Ibero-Americii în Madrid (Retiro)”, editată de Organizația Statelor Ibero-Americane pentru Educație, Știință și Cultură (OEI) și Uniunea Capitalelor Ibero-Americane (UCCI). ), o organizație municipalistă sponsorizată de Consiliul Local în urmă cu patru decenii. Obiectivul său nu este altul decât acela de a diseminare moștenirea culturală comună ibero-americană, revalorizând astfel spațiul public ca moștenire culturală și naturală. Și în El Retiro, amprenta acelei moșteniri este foarte largă și profundă.

El Olivar, Bazilica din Atocha și Panteonul Oamenilor Iluștri

Fauna ibero-americană pentru prima „grădina zoologică”

Mai multe urme. Știați că în secolul al XVIII-lea cea mai mare parte a faunei expuse la Casa de Fieras, prima grădină zoologică din Madrid, provenea în principal din America Latină, trimisă de viceregi, și era alcătuită din ara, tucani, oceloți, pumi, guanacos , șerpi, caimani, maimuțe… precum și un elefant, cadou de la guvernatorul Filipinelor, care a ajuns pe jos de la Cadiz la Madrid, unde a fost debarcat?

Carte poștală 1914. Amintirea Madridului

Și continuăm rătăcirea prin stradă de la parcul Venezuela până la Cuba, Nicaragua, Columbia, Honduras… Fântâna Alcarchofa, semnată de Ventura Rodríguez, se află în piața Republicii Honduras, unde Paseo de Venezuela se unește cu Paseo de Cuba și Calle de Nicaragua, dând acces la iazul Retiro. Din piață, dacă mergem pe Paseo de Paraguay găsim monumentul Mareșalului Francisco Solano López, un general paraguayan care a luptat pentru independența țării.

Iazul este dominat de monumentul lui Alfonso al XII-lea. , o lucrare care a inspirat multe altele care au fost prezentate la diferite proiecte precum monumentul generalului Mitre din Buenos Aires, cel al colonelului Bolognesi din Lima sau cel dedicat lui Bruno Zabala, fondatorul Montevideo.

. ) Plimbarea din Columbia devine Paseo del Estanque și ne duce direct la Monumentul Republicii Cuba care, autorizat în 1929, din cauza suișurilor și coborâșurilor politice, ea nu va fi inaugurat până la 1952.

Legat de Cuba și, de asemenea, de Mexic, generalul Martínez Campos are monumentul său, semnat de Mariano Benlliure, pe Avenida de Perú și în fața lui vedem și la Puerta de la Reina Mercedes, la care Putem accesa prin Paseo de Panamá, unde găsim un alt bust, cel al cântărețului și actorului mexican Pedro Vargas Mata, ‘El Rey’.