Propunerea liberalului Crin Antonescu de a conditiona accesul romanilor din strainatate la alegerile romanesti este ultima descoperire in domeniul participarii poporului la oranduirea bunurilor obstesti. Desi pare o aberatie si fara indoiala, este neconstitutionala, propunerea de a conditiona accesul la vot este o idee nastrusnica.

Privind la comportamentul absolut antipolitic al romanilor de pretudindeni, care indura ca niste gladiatori orice mizerie din partea celei mai incompetente si corupte clase politice din istoria galaxiei, de la Star Trek incoace, cred ca nu ar fi deplasata ideea sa se impuna votul contra cost. Adica sa platesti taxa daca vrei sa votezi! In felul acesta, cu siguranta s-ar elimina fraudele electorale prin care sunt cumparate voturile, iar partidele ar trebui sa dea drept mita electorala ceva mai mult decat o plasa cu FSN-ul si un kil de ulei.

Acolo ar trebui sa ajungem daca vom continua sa toleram o astfel de clasa politica, care ne canta prohodul la unison cu guvernul si cu aliatii unguri, de mai bine de 20 de ani.
Totusi daca exista ceva asupra caruia suntem de acord noi, romanii, este faptul ca in Romania lucrurile nu merg bine si ca de vina sunt politicienii. Pana aici am parcurs deja jumatate din drum catre solutia acestei probleme, care ne ruineaza vietile tuturor generatiilor de sacrificiu inutil. Urmatorul pas si solutia problemei in orice societate normala ar fi: renovarea, reformarea, reciclarea sau concedierea clasei politice, adica a oamenilor care ne cheltuie banii de mancare pe prostii.

Aici ne lovim insa de cea mai mare problema: lipsa de initiativa si uzura rapida a principiilor. Adica revolta cetateanului de rand ajunge sa-l determine sa lase munca si sa intre in politica, unde ar trebui sa se dedice infaptuirii binelui colectiv, dar nu trece multa vreme si se lasa corupt de putere. Desigur, „la inceput a fost lumina” si toti eram plini de idei revolutionare care incepeau cu „Sa facem!”. La scurt timp, insa, toti revolutionarii il iau de brat pe „nu se poate” si se duce naibii tot elanul social de renovare a clasei politice si ne dam seama ca sistemul e ticalosit pana la maduva.

Asa se inradacineaza si convingerea paguboasa ca politica e pentru mincinosi, nesimtiti, hoti si corupti si societatea ajunge sa accepte tacit ca e ceva normal ca un politician sa fure sau sa minta. Astfel, se produce ruptura de necrezut dintre fluxul vital al unei societati si conducerea ei. Adica tinerii nu vor sa faca politica si nu vor sa gandeasca in termeni politici, iar oamenii competenti se feresc de ea pentru ca nu vor sa-si compromita reputatia. Fara indoiala ca au dreptate, dar in acelasi timp trebuie sa recunoastem ca avem clasa politica pe care ne-o meritam.

Orice schimbare, in orice sistem creat de om, se poate produce numai din interior. Daca vom ocoli in continuare viata politica si vom continua sa ne ascundem in comoditatea problemelor casnice, niciodata nu vom putea sa ne conducem destinele ca societate. Secretul este sa intram in politica, in sindicate, in asociatii si sa nu ne fie teama sa spunem raspicat ceea ce ne place si ceea ce nu ne place!