Bucurați-vă de cel mai bun jazz, descoperiți secretele biroului lui Ramón Gómez de la Serna, vedeți o versiune actuală a unei lucrări de Jacinto Benavente, admirați un spectacol de dans din Brazilia, lăsați-ne purtați de ritmul multi-ului instrumentistul Adam Ben Ezra sau cunoașterea prin artă a lumii metaversului. Acestea sunt propunerile pe care le-am selectat pentru ca dumneavoastră să petreceți weekendul în compania celei mai bune culturi.

Muzeul portabil (ATELIER PENTRU TOATA FAMILIA). Muzeul de Artă Contemporană. Calle Conde Duque, 9

Pentru copii de la 7 până la ani și adulții care îi însoțesc este condus de acest atelier care, împreună cu Muzeul ABC, aduce participanții mai aproape de muzeele și colecțiile municipale din Madrid. Sâmbăta aceasta, programarea este la Muzeul de Artă Contemporană din Madrid, unde poți face o vizită-atelier pentru a descoperi una dintre bijuteriile pe care le prețuiește: biroul lui Ramón Gómez de la Serna, unde vei descoperi lumea magică a lui. scriitorul și obiectele pe care le-a adunat de-a lungul vieții și, prin intermediul acestora, opera și relația sa cu avangarda artistică. În această activitate, vizitatorii vor putea să creeze, așa cum a făcut Ramón, propriul spațiu de lucru ca artiști și un muzeu portabil plin de inspirație prin amestecarea desenului și colajului. Dacă sunteți interesat, vă puteți înscrie la acest link

OUMOU SANGARÉ (JAZZMADRID). Teatrul Fernán Gómez. Centrul Cultural al Vilei. Plaza de la Villa, 4

Oumou Sangare sosește sâmbăta aceasta la Fernán Gómez pentru a arăta care sunt căile care unesc muzica din Sahel cu cea pe care au făcut-o africanii. cresc în Statele Unite sub numele de blues. Toate acestea sunt prezente în repertoriul lui Timbuktu, cel mai recent album al artistului care va prezenta la acest concert. Sangaré, care de când 1990 și-a câștigat privilegiul de a-și conduce propriile grupuri, este o mare vocalistă care alternează melodii controversate pe emanciparea femeilor cu altele de fundament filosofic adânc înrădăcinat. Și, deși cosmopolitismul occidental a preluat o bună parte din muzica sa, creațiile sale continuă să dezvăluie o origine inconfundabil africană, venită din Wassoulou, o zonă de junglă din sudul Mali.

Festival de Jazz. Oumou SangaréFestival de Jazz. Oumou SangaréFestival de jazz. Oumou Sangaré

Farmecul lui o oră (TEATRU). Teatrul Spaniol. Sala Margarita Xirgu. Calle Principe,

În acest weekend este ultima zi pentru a vedea această adaptare a celebrei lucrări moderniste a lui Jacinto Benavente publicată în 1892, în cadrul operei Teatru fantastic. Carlos Tuñón preia acest scenariu pentru a-și transfera postulatele în vremurile contemporane prin procedee de teatru fizic și manipularea obiectelor. Montajul este realizat de actorul Jesús Barranco și actrița și dansatoarea Patricia Ruz. În piesa originală, Benavente povestește modul în care două figurine de porțelan prind viață într-o oră magică a nopții, o perioadă în care descoperă că au capacitatea de a se mișca, de a vorbi și de a asista la ravagiile fricii de necunoscut și de puterea dragoste. Totuși, cu această ocazie, ambii artiști intră în pielea a doi bătrâni care așteaptă nemișcați, asemenea celor două figurine Benavent, până prind viață. Astfel, Spania de înainte și de acum fuzionează pe scenă, examinând realitatea bătrânilor și posibilitățile lor de schimbare și libertate.

Adam Ben Ezra (MUZICA). Centrul Cultural Casa de Vacas del Retiro

Cu peste douăzeci de milioane de vizualizări ale videoclipurilor sale și un număr mare de urmăritori de pe toate platformele de socializare, Adam este o adevărată vedetă a internetului.

Adam Ben Ezra (foto Ezra Gozo Mansur)

Succesul său nu se limitează la web, deoarece are la credit sute de spectacole în Europa și Statele Unite. El a împărtășit posterul cu Snarky Puppy, Pat Metheny, Victor Wooten sau Richard Bona, pentru a numi doar câteva. Compozițiile sale sunt inspirate de jazz, sunete latine și mediteraneene. Deși contrabasul este principalul său instrument, Ben Ezra își demonstrează abilitățile și cu pianul, clarinetul, lăuta, flaut sau cajon. În concertele sale live, el își arată uimitoarea ușurință în a trece de la un instrument la altul, păstrând în același timp ritmul, ceea ce înseamnă că aceeași melodie nu sună niciodată la fel în două concerte diferite.

. ) BRUNO BELTRÃO / GRUPO DE RUA CREAȚIE NOUĂ (DANS). Centrul Condeduque pentru Cultură Contemporană. Teatru. Calle Conde Duque, 11

Bruno Beltrão / Grupo de Rua prezintă sâmbătă și duminică, în cadrul 40º Festivalul de toamnă, noul său spectacol de dans. O lucrare puternică și emoționantă care mărturisește acești ultimi patru ani în Brazilia: o societate în mâinile extremei drepte. Artistul se joacă cu semnificațiile, cu sacru și profan, cu adevărul și minciuna, cu violența și dragostea, și caută să sugereze printr-un dans al extremelor care joacă la ascunderea semnificațiilor, deși acestea sunt fără echivoc, să genereze un aspect inconfortabil și chiar amenințător. climat. Zece dansatori pe scenă care amestecă hip-hop cu tradițiile ritmice infinite ale unei culturi care încrucișează americanul cu europeanul și africanul.

Metaverse: Realități în tranziție (EXPOZITIE). Abator Madrid. Plz. de Legazpi, 8

Metaversul este un termen larg folosit, dar aproape toți nu suntem conștienți de semnificația lui. Această expoziție de la Matadero încearcă să o explice prin artă și, mai ales, își propune ca publicul să dobândească un spirit critic în privința ei. Pornind de la un concept al metaversului ca post-realitate care extinde realitatea fizică și o îmbină cu realitatea digitală, spectacolul ridică nevoia unei noi înțelegeri a peisajului media digital în care intrăm. Metaversurile sunt o realitate, dar o realitate multiplă și complexă care nu este definitivă. Este în mâinile noastre să proiectăm viitorul digital pe care ni-l dorim și să oferim mijloacele astfel încât metaversele să fie spații creative, accesibile, durabile și diverse.

Adam Ben Ezra (photo Ezra Gozo Mansur). Expoziția de Metaverse