#Spania – Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, a cerut astăzi comunităților autonome să transfere informații precise către minister pentru a afla amploarea culturilor și zonele cele mai afectate de secetă cu care să se determine modul în care se distribuie direct ajutor pentru fermieri prevazut in decretul-lege regal aprobat de Consiliul de Ministri la 11 mai.

Ministrul a reamintit că acest decret-lege regal conține un pachet puternic de măsuri urgente de sprijin pentru sectorul agricol pentru a face față situației de secetă prelungită și a consecințelor economice ale războiului din Ucraina, cu o valoare de peste 784 de milioane de euro între ajutoarele directe ( peste 636 milioane) și fiscal, financiar și socio-muncă.

La ședința Consiliului Consultativ de Politică Agrară pentru Afaceri Comunitare, pe care a prezidat-o prin videoconferință, Luis Planas a explicat mai multe detalii consilierilor regionali despre decret și măsurile pe care Guvernul le apără în Uniunea Europeană.

Astfel, ministrul a precizat că pentru conceperea măsurilor de sprijin, așa cum a fost deja sondat cu comunitățile autonome și cu sectorul în sine, au fost luate în considerare două aspecte fundamentale: impactul sectorial datorat dependenței de disponibilitatea pășunilor. și furaje cu sectoarele extensive și semi-extensive puternic afectate, precum și informațiile privind precipitațiile de la Agenția de Meteorologie de Stat (AEMET) în zonele cu cea mai mare incidență a secetei.

În cazul șeptelului, al cărui ajutor se ridică la 355 milioane euro, au fost determinate trei zone cu afecțiune mare, medie și moderată, iar pentru stabilirea sumelor, costurile suplimentare pe care le implică achiziționarea de concentrate și furaje în sistemele extensive pe timp de secetă. episoade din lipsa pășunilor.

Fondul Spaniol de Garantare Agrară (FEGA), organismul care va procesa ajutorul, a solicitat comunităților autonome informații cu privire la animalele determinate în ajutorul cuplat la Politica Agrară Comună (PAC) în 2022 pentru a determina cuantumul final al ajutorului. după specii şi orientare productivă.

În ceea ce privește ajutorul acordat fermierilor, prevăzut în 276,7 milioane de euro, pe lângă informațiile furnizate de comunitățile autonome, vor fi luate în considerare și informațiile furnizate de AEMET privind precipitațiile pentru a determina culturile și suprafețele care vor fi subvenționate.

Ministrul a apreciat inițiativa unor comunități autonome care, având în vedere situația foarte complicată din sector și pentru a consolida sfera sprijinului într-o situație atât de excepțională, au decis să arbitreze măsuri complementare de sprijin.

Flexibilitate în PACDe asemenea, FEGA a transferat comunităților autonome cerințele pentru ca cauza de forță majoră din cauza secetei să poată fi aplicată și să împiedice fermierii și fermierii care primesc ajutor din PAC să fie sancționați pentru că nu le pot respecta. În acest scop, cerințele din anumite practici de condiționalitate consolidată, eco-regimuri și ajutoarele asociate vor fi flexibile.

Ministrul a reamintit că în decretul regal au fost introduse și alte măsuri de flexibilitate în legătură cu PAC, precum prelungirea cu o lună, până la 30 iunie, a termenului de depunere a cererilor de ajutor și prelungirea cu un calendar progresiv pentru intrarea în forța jurnalului de bord.

La Consiliul Miniștrilor Agriculturii UE care va avea loc pe 30 la Bruxelles, Luis Planas va reitera solicitarea deja făcută în scris comisarului, Janusz Wojciechowski, de a permite fondului de rezervă pentru criză să facă față secetei și să fie adoptate măsuri administrative. precum excepții și flexibilități în programele de funcționare ale organizațiilor de producători, sprijin pentru vin și în sistemul de autorizații viticole, printre altele.

În ședința Consiliului Consultativ, ministrul a subliniat importanța prelungirii cu încă două luni a acordului de exploatare a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, deoarece este esențial pentru a da stabilitate pieței prin facilitarea sosirii porumbului. si alte cereale, si mai mult in aceasta situatie de seceta. Spania este, după China, al doilea destinatar ca volum de cereale exportat până acum prin Marea Neagră.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, prezidează, prin videoconferință, Consiliul Consultativ pentru Politică Agricolă pentru Afaceri Comunitare.

Etichete: ajutoare Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Planas subliniază importanța măsurilor împotriva secetei și solicită colaborarea autonomiilor