Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas , a solicitat Comisiei Europene să adopte măsuri urgente pentru a asigura aprovizionarea pe piața europeană a produselor cele mai afectate de războiul din Ucraina, în special cereale și oleaginoase, și a asigurat că „nu doar prețurile sunt îngrijorătoare, ci și disponibilitatea de materii prime”.

Luis Planas a participat astăzi, prin videoconferință, la Consiliul Extraordinar al Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din Uniune, convocat de Președinția franceză să-și arate sprijinul pentru populația Ucrainei și să abordeze situația „fără precedent” generată de invazia rusă a acestei țări, care are un impact asupra piețelor agricole.

. Rusia, arătându-și în același timp solidaritatea cu populația ucraineană. De asemenea, el a exprimat nevoia de a uni eforturile pentru a garanta securitatea alimentară pentru populația Ucrainei.

În domeniul agrar, Planas a subliniat constată că acest conflict declanșează o creștere a prețurilor materiilor prime și incertitudine în ceea ce privește aprovizionarea acestora, care afectează în principal sectorul zootehnic și care se adaugă problemelor derivate din seceta din Peninsula Iberică.. Pentru a atenua această situație, Spania a solicitat Comisiei să activeze mecanismele prevăzute în Organizația comună a piețelor agricole (OCMA), pentru a acorda sprijin sectoarelor cele mai afectate. .

Confruntat cu o posibilă prelungire a conflictului, el a exprimat necesitatea ca Comisia să studieze măsuri de adaptare a ajutorului direct din Politica Agricolă Comună (PAC) la noul scenariu, astfel încât să fie posibilă creșterea disponibilității suprafețelor destinate producției de cereale este și semințe oleaginoase.

În mod similar, ministrul a cerut să fie convocat grupul de experți ai Mecanismului de Răspuns la Criză Securitatea Alimentară, care „ trebuie să se întâlnească cât mai curând posibil”, precum și diferitele foruri internaționale din sectorul agroalimentar pentru a monitoriza îndeaproape situația și a propune soluții globale.

Comisia, cu sprijinul statelor membre, trebuie să acționeze rapid pentru a aborda îngrijorarea cu privire la impactul asupra prețurilor cerealelor și semințelor oleaginoase pe piețele internaționale, a insistat ministrul.

El a cerut „unitatea de acțiune pentru a uni eforturile”, pentru a defini o strategie globală la nivel comunitar, pentru a aborda situația generată de război și care a paralizat complet exporturile din Ucraina.

Datele principale despre comerțul Spaniei cu Ucraina și Rusia
Anul trecut, Spania a exportat produse agroalimentare în Ucraina pentru o valoare de 60 milioane de euro -in 2021 Exporturile agroalimentare spaniole generate 56.22 milioane de euro-, în timp ce importurile s-au ridicat la 1.027 milioane de euro (2,5 la sută din total), inclusiv cerealele (545 milioane de euro, în special porumb, cu 423 milioane de euro) și uleiuri, pentru 422 milioane de euro (în mare parte, 175 milioane de euro, corespund floarea soarelui).

În cazul Rusia, Spania au vândut produse pentru o valoare de 422 milioane euro (abia 0,4% din totalul agroalimentar), în special măsline, pentru o valoare de 56 milioane de euro, pe lângă ulei de măsline, vin și semințe de floarea soarelui. In ceea ce priveste importurile, anul trecut au adaugat 202 milioane euro, 0,5 din totalul importurilor.

Spania este un importator net de cereale, cu un deficit structural mediu în balanța comercială a ultimului 5 campanii de , 7 milioane de tone, a căror destinație principală este aprovizionarea efectivului de vite.

Porumbul este cel mai cereale importate în Spania, majoritatea provin din țări terțe și, printre acestea, se remarcă Ucraina, care reprezintă 14 % din exporturile internaționale de porumb și este al patrulea cel mai mare exportator din lume.

În campanie 423/2022, Ucraina a fost al doilea furnizor de porumb al Spaniei, în urma Brazilia. Importurile de porumb din această țară, în campania menționată, au reprezentat % din totalul importurilor spaniole ale acestui produs. Spania importă în medie 2,7 milioane de tone de porumb pe an.

Mai multe informații Date despre comerțul exterior Sursa: Guvernul Spaniei – Planas solicită Comisiei Europene măsuri pentru asigurarea aprovizionării cu materii prime pe piețele europene