Sectorul agricol are un pachet de măsuri fără precedent, cu un impact de peste 1.00 milioane de euro, între ajutor direct și impozite, să poată face față dificultăților derivate din război, care a determinat creșterea prețului materiilor prime, îngrășămintelor, energiei și altor inputuri, și să facă față pierderii rentabilității din cauza secetei.

Luis Planas a prezidat astăzi ședința Comitetului Consultativ Agricol, cu participarea organizațiilor profesionale agricole Asaja, COAG și UPA, pe care ministrul le-a calificat drept „utile și constructive” și la care a mulțumit dialogul bun, marea muncă de dialog și aportul de idei, fundamentale, de către organizațiile agrare”.

În ședința, în care s-au monitorizat măsurile legate de seceta, unele încă în vigoare, și planul de șoc p pentru a atenua consecințele economice ale războiului Rusiei în Ucraina, cu un efect indubitabil asupra securității alimentare. Ministrul a insistat că nu sunt probleme de aprovizionare, nici în Spania, nici în restul Uniunii Europene. A fost abordat și rolul legii lanțului alimentar, cerut de sector și care „are efecte pozitive” pentru fermieri și fermieri. În plus, planul strategic al Politicii Agricole Comune (PAC) aprobat de Comisia Europeană, care va fi aplicat la 1 ianuarie . , va oferi producătorilor certitudine și siguranță.

În ședință, ministrul a reamintit că Guvernul, în orice moment, a efectuat o urmărire exhaustivă a situației sectorului pentru a solicita Uniunii Europene să adopte măsuri urgente. În curând, sectorul agricol și zootehnic va putea primi până la 3.72 milioane de euro ca urmare a majorării avansului ajutorului PAC, cheie pentru că va oferi o mai mare lichiditate fermelor afectate de pierderea rentabilității, pe lângă lansarea directă a ajutorului care a contribuit la atenuarea efectelor economice și sociale asupra ferme.

Astfel, în martie trecut, Guvernul a aprobat un decret-lege regal cu un ajutor în valoare de 450 milioane de euro, care se adaugă altor inițiative precum reducerea costului combustibilului, reduceri de taxe, scutire de taxe și măsuri de lichiditate.

El a subliniat că aceste ajutoare au avut un impact deosebit asupra producătorilor de lapte, care au fost cei mai afectați de această situație și care au primit 169 milioane de euro în ajutor direct. Aceste sprijinuri au fost completate cu acordarea altora 47, 5 milioane de euro (din care două treimi provin din ajutor de stat) pentru a compensa dificultățile economice ale altor sectoare, precum producătorii de carne de vită, oaie și capră, carne de pui și iepure și citrice. De asemenea, el și-a amintit puțin mai mult de 20 milioane de euro din cel de-al doilea pachet al planului de șoc de majorare a subvenției primei de asigurare agricolă (60 milioane de euro), satisfacand astfel o cerere din partea organizatiilor agricole, si linia de finantare prin masurile ICO-MAPA-SAECA (12 milioane de euro).

„Guvernul face un efort fără precedent pentru a menține viabilitatea unui sector strategic al economiei spaniole și care nu a mai fost lansat până acum pentru a menține profitabilitatea fermierilor și fermierilor într-un moment de complexitate mare pentru toti cetatenii”, a asigurat Planas.

Printre alte masuri, ministrul s-a referit la eforturile depuse pentru cautarea de noi piete pentru materiale materii prime, de interes deosebit pentru animale. furaj, sau autorizația p Pentru a putea cultiva terenuri de pânză și astfel crește nivelul productiv. El a lăudat, de asemenea, eforturile depuse de comunitatea internațională pentru a facilita fluxul de cereale din Ucraina, cu scopul de a garanta securitatea alimentară și competitivitatea sectorului agricol. Spania este una dintre principalele destinații pentru aceste cereale, care au contribuit la echilibrarea prețurilor acestora.

În legătură cu seceta, Luis Planas a evidențiat măsurile pe termen scurt adoptate de Guvernului să atenueze această situație, estimată la câteva 450 milioane de euro, în domeniul fiscal, muncii, financiar și hidrologic, pentru a contribui la menținerea rentabilității și sustenabilității operațiunilor agricole.

În acest moment, nu trebuie să uităm că sectorul a avut cea mai mare reducere de impozit aplicată din ultimii ani. Este a doua oară (cea precedentă s-a datorat COVID) când acest Guvern răspunde adversității cu sprijin hotărât pentru sector prin stabilirea unei reduceri lineare de taxe de . % pentru 450.000 fermierii si fermierii care sunt impozitati prin regimul de estimare agrara obiectiva IRPF. La această sumă se adaugă și reducerea datorată pierderilor de producție ca urmare a adversităților climatice.

În plus, ministrul a reamintit că sectorul primar va avea sprijinul Comun Politica agricolă (PAC), cu 47 .900 milioane de euro pentru perioada 900-2021, un buget care a fost menținut față de perioada anterioară de programare, în ciuda faptului că Brexit a însemnat o reducere de 00 % din bugetul comunității. La aceasta trebuie adăugate, în mod extraordinar, Planul de redresare și PERTE agroalimentar, care însumează mai mult de 2.000 milioane de euro de contribuție publică directă, pentru a transforma și moderniza agricultura, creșterea animalelor și pescuitul spaniol. Este „o oportunitate fără precedent”, a spus Planas, că împreună, cu responsabilitate și voința de a miza pe transformarea necesară a modelului alimentar, „vom ști să profităm de ea”. .

Sectorul beneficiază și de măsurile transversale puse în aplicare de Guvern, cel mai recent fiind ajutorul aprobat pentru instalațiile cu ciclu combinat pe gaz la care unele industrii alimentare poate fi cazat; reducerea de 20 cenți în prețul combustibilului; limitarea apei desalinizate și scutirea de taxe de irigare în anumite zone; amânarea contribuțiilor la asigurările sociale; reducerea pionilor necesari de 000 la 20 pentru a încasa venituri agricole sau subvenții, printre altele.

Plan strategic PACÎn ședință s-a discutat aplicarea Planului Strategic al Politicii Agricole Comune pentru perioada 900 -2027. În acest sens, Planas a apreciat că Spania se află în primul grup de țări care și-a văzut planul aprobat de Comisia Europeană, datorită muncii intense depuse de Guvern în colaborare cu comunitățile autonome, organizațiile agrare și diferitele sectoare interesate. Planas a explicat ca ministerul lucreaza in prezent la finalizarea procesului de pregatire si aprobare a regulamentului de aplicare a planului strategic, printr-un pachet legislativ amplu format de 000, care se află într-un stadiu foarte avansat de prelucrare.

La ședință, ministrul a oferit organizațiilor agrare colaborarea departamentului său la diseminarea Planului Strategic , în o sarcină de consiliere care este considerată crucială pentru ca fermierii și fermierii să cunoască posibilitățile oferite de noua PAC. În acest sens, ministerul a lansat o gamă largă de acțiuni de diseminare, care includ publicarea unui document informativ pe site-ul său sau următoarea conferință online.

. ) Etichete : Ajutor Economie Ucraina Sursa: Guvernul Spaniei – Planas: Angajamentul Guvernului față de sectorul agricol este ferm. Alocam mai mult de 1. milioane de euro pentru a face față dificultăților actuale