Ministrul Drepturilor Sociale, Carles Campuzano i Canadès, a prezentat duminica aceasta premiul Consiliului Național al Copiilor și Adolescenților din Catalonia (CNICAC) caricaturistului Pilarín Bayés și Luna, în calitate de președinte de onoare. Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Copilului și Adolescentului, CNIAC a sărbătorit astăzi primul Congres al Copilăriei și Adolescenței din Catalonia, cu peste o sută de participanți, care s-a încheiat cu actul de „înmânare a Premiului anual pentru Recunoaștere”. a Copilăriei și Adolescenței, aleasă pentru implicarea sa în drepturile copiilor.

„Veți, sunt sigur, o lume mult mai trăibilă și mai bună. Unde nu am putut ajunge acolo, cu siguranță vei ajunge acolo”, a spus Bayés, care le-a mulțumit că s-au gândit la ea pentru premiu. Ilustratoarea, care a vrut să se exprime desenând un tânăr cu o lume în mână, i-a încurajat pe copii să se gândească la bunici și la bătrâni: „Dacă noi totuși respirați, pentru că vrem să vă ajutăm să faceți această lume mai bună”.

Campuzano a sărbătorit recunoașterea carierei lui Bayés și și-a lăudat generozitate. Adresându-se copiilor și adolescenților, el a subliniat munca pe care au făcut-o în această zi și i-a încurajat să continue să lupte pentru drepturile lor: „Trebuie să lupți pentru drepturile și libertatea voastră, știind că sunt însoțite de responsabilități și obligații”. Consilierul a amintit de adunările pe care le-a ținut la școală, unde a învățat să asculte părerile altora și „înțelegeți că nimeni nu are adevărul, este întotdeauna foarte răspândit”. De asemenea, a reamintit că au intrat în grevă pentru că carnavalul a fost interzis și a reușit să-l recupereze: „În spatele oricărui drept a fost cineva care a luptat”, și a invitat copiii și adolescenții la o întâlnire cu Generalitat pentru a le studia revendicările.

Membrii CNIAC au citit Manifest N, în comemorarea Zilei Mondiale, care anul acesta au a vrut să se dedice educației și mediului școlar. Activități precum dezbateri și dinamice care s-au desfășurat în cadrul congresului, pe tot parcursul zilei, s-au concentrat pe această temă.

Președintele CNIAC, Roc Morella Gorchs, a explicat că se simt „foarte mândru să creez un spațiu precum congresul care facilitează împărtășirea multor puncte de vedere diferite în domeniul educației”, după ziua desfășurată la clădirea Esplai Center din Fundesplai, în Prat de Llobregat. Secretarul Laia Farràs Coll a explicat că au ales Bayés pentru că a ilustrat o mie de cărți pentru copii și pentru că „apropie cultura catalană de copilărie și adolescență”, pe lângă participarea și promovarea campaniilor și inițiativelor de solidaritate cu copiii și adolescenții.

Secretarul Copilăriei, Adolescenței și Tineretului, Núria Valls i Carol, și primarul Prat de Llobregat, Lluís Mijoler i Martínez. Au fost prezente și directorul general de îngrijire a copilului și adolescentului, Ester Cabanes Vall; directorul general al Alumnatului, Anna Chillida Fibla; directorul general de Planificare în Sănătate și Cercetare, Aina Plaza Tesías, și directorul general Fundesplai, Cristina Rodríguez Portillo, împreună cu copiii și adolescenții participanți la congres.

Secretarul Copilăriei și Adolescenței, Núria Valls, a enumerat câteva dintre revendicările care au ieșit în urma congresului: „Cu seriozitate și angajament, ne-ați oferit multe lucruri la care să ne gândim și de la care să învățăm. Ne-ai spus că nu te simți suficient de ascultat și că te simți prea presat de note și că nu ai suficiente teme pentru a te juca și a te odihni. Și ați mai spus că avem nevoie de mai mulți psihologi în școli; luăm notă”, a spus el. Și a adăugat reflecția copiilor și adolescenților asupra faptului că „adulții nu sunt suficient de puternici în fața bullying-ului” și sunt prea permisivi cu hărțuirea oamenilor. „Împreună putem schimba lucrurile, ne veți avea alături ”, a asigurat el, încurajând participanții să desfășoare mai multe activități precum congresul.

La eveniment, primarul din El Prat de Llobregat a descris „fundamental” evenimente precum cel de duminică: „Ai multe de spus. Trebuie să vă ascultăm pentru că ne inspirați și ne ajutați să vedem perspective la care noi, adulții, nu ne gândim”.

) Consiliul Național al Copiilor și Adolescenților din Catalonia (CNIAC) este un organism consultativ colegial și de participare a copiilor și adolescenților al Generalitati de Catalunya, care reprezintă interesele și punctele de vedere ale copiilor și adolescenții din Catalonia și să aibă grijă de drepturile lor. Include copii și adolescenți de la 8 până la 19 ani care au fost aleși de Consiliile teritoriale ale copiilor și adolescenților din care fac parte.

656771