Timp de trei zile, 17, 10 Y 19 din iunie, sunetul Madridului se va schimba. Spre acel univers sonor obișnuit și atât de familiar! care ne însoțește plecările și venirile noastre, se va adăuga în acele trei zile un sunet surprinzător, inspirator și evocator ca puțini alții, cel al clapelor pianului. O întâlnire deja consolidată în orașe precum Milano sau Berlin ajunge pentru prima dată în țara noastră și în orașul nostru. Este Piano City, șaizeci de concerte gratuite în aer liber și în spații publice cu ocazia Zilei Europene a Muzicii. Ia notă pentru că muzica iese în stradă.

Chano Domínguez
Chano Domínguez

Cu sfaturile artistice ale marelui Chano Domínguez, festivalul vine din mâna TopArtEspaña cu colaborarea Consiliului Municipal din Madrid, prin Departamentul pentru Cultură, Turism și Sport, și suma a numeroase instituții culturale, precum Conservatorul Regal din Atocha și Școala de Muzică Reina Sofia, precum și diferite companii. Un suport îmbogățitor care înmulțește etapele și va schimba „muzica” orașului timp de trei zile.

Și nu pentru că Madridului îi lipsește viața muzicală sau cultura care, în cuvintele lui Carmelo Di Gennaro, regizorul al TopArtEspaña, este „excelent”, dar pentru a contribui la ceea ce el numește „diseminare mai capilară a culturii muzicale”, un factor esențial pentru a preveni ca acea cultură să fie lăsată doar pentru „un public de cunoscători”. Aceasta este dinamica pe care un proiect precum Piano City vrea să o schimbe „la nivel global, construind o rețea de festivaluri europene care împărtășesc aceeași filozofie”.

O vedere diferită, transversală

Piano City vrea pentru a contribui, în cuvintele lui Di Gennaro, o „vizualizare transversală a muzicii pentru pian”. De aici și varietatea programului care transcende clasicul pentru a se concentra pe un singur termen: muzică. „Fără distincții de gen, care servesc doar la încadrarea artiștilor, nimic mai mult. După cum spunea marele Giuseppe Verdi, există doar două tipuri de muzică: bună și rea”, subliniază el.

Din acest motiv, poate un alt semn distinctiv al Piano Madrid este fuziunea: jazzul, flamenco. , electronica si new age; nume internaționale și naționale; promisiuni consolidate și tinere – nu degeaba vârstele pianiștilor variază de la și 65 ani-, și multe femei, douăzeci în total, se întâlnesc la un eveniment născut la Berlin în 2010 de mâna muzicianului german Andreas Kern și care au „adoptat” orașe precum Milano, Napoli, Palermo sau Novi Sad.

scene tradiționale precum Teatro Real, Auditoriul Conde Duque, auditoriul CentroCentro, se adaugă strada, cu concerte în spații la fel de unice precum Paseo del Prado; podul monumental Arganzuela, cunoscut și sub numele de „podul Perrault”; Matadero sau Planetariul, afișând acea capilaritate despre care vorbește Di Gennaro.

Concertul inaugural va avea loc în după-amiaza zilei de 15, începând cu 17: 21 h la Matadero, cu Chano Domínguez însuși, plus Diego Amador și pianista catalană Clara Lai.

Nume, nume, nume…

Aproape 60 concertele dau pentru multe nume, oameni din Madrid, Valencia, catalani, latino-americani, americani. Pentru ce este de aici începem, de exemplu, cu madrilenul Moisés Sánchez, una dintre principalele valori ale scenei muzicale spaniole și europene, nominalizat la un Latin Grammy pentru albumul său

. Neechilibrat: concert pentru ansamblu, al cărui

. Talente emergente

Dar această întâlnire cu muzica a vrut să facă și talentele emergente vizibile și , datorită colaborării cu Conservatorul Regal din Atocha și Școala de Muzică Reina Sofia, fanii vor putea verifica existența unei comunități solide de pianiști demne să se facă cunoscuți publicului larg, pe lângă revitalizarea grupului de muzicieni în curs de dezvoltare. Acestor concerte li se vor alătura recitaluri ale elevilor de la Centrul Shigeru Kawai și de la Școala de Arte Muzicale din Madrid. Cel mai tânăr din festival este Guillermo Hernández din Salamanca care, cu doar ani, are deja o lungă carieră ca pianist clasic

Notă, 15, 15 Y 19, trei zile pentru a trăi, a te bucura și a visa la muzică de stradă.