Peste o sută de persoane au participat în această dimineață la cea de-a zecea ediție a zilei „Întâmpinarea lingvistică; utilizați dincolo de clasă. X Prezentarea materialelor și experiențelor”, organizată de Secretariatul de Politică Lingvistică, Serviciile Teritoriale de Cultură din Girona și Grupul de Imigrare al Comisiei pentru Limba Regiunilor Girona.

Anul acesta, conferința, care a avut loc în Auditoriul Josep Irla de la sediul Generalității din Girona, și-a propus să reflecteze asupra strategiilor și resurselor care să faciliteze ca, de la primii pași ai învățării limbii în sălile de clasă, această învățare să aibă continuitate. în folosirea pe stradă.

Aceste zile, care au loc aproximativ o dată la doi ani, sunt o activitate de formare și schimb între profesioniști și voluntari care lucrează cu imigranți foarte bine stabiliți în județele Girona. Ele promovează reflecția și împărtășirea de bune practici legate de probleme specifice de recepție lingvistică.

La deschiderea zilei, delegatul Guvernului la Girona, Laia Cañigueral, a subliniat că „limba catalană este o prioritate pentru Guvernul Generalitati” și din acest motiv „este promovează Pactul Național pentru Limbă și de la Delegația Guvernului din Girona avem printre 08 obiective prioritare de creștere a utilizării sociale a catalanului”. Cañigueral a subliniat, de asemenea, faptul că „trebuie să dăm putere cetățenilor să vorbească catalana. Trebuie să promovăm, din toate domeniile, folosirea și cunoașterea limbii. Trebuie să fim capabili să înțelegem limba ca un punct de întâlnire și un instrument de coeziune socială; de aceea este important să ne unim forțele și ca toată lumea să se simtă un activist pentru limbă”.

La rândul său , secretarul Politicii Lingvistice, F. Xavier Vila a remarcat că „trebuie să dezvoltăm strategii de recepție mult mai puternice, care să aibă în vedere două lucruri: că unele sectoare importante ale acestora imigranții suferă procese de segregare socială care le îngreunează foarte mult contactul cu limba și că catalana rămâne o limbă minoritară, că există inegalitate. Prin urmare, atunci când lucrăm cu plasament, trebuie să avem în vedere condițiile sociale și că trebuie să depășim această subordonare a catalanului. Este foarte important ca fiecare dintre noi să înceteze să-și schimbe limba în funcție de culoarea sau aspectul celuilalt”.

În sfârșit, directorul Serviciilor Teritoriale de Cultură, Josep Calataiud, a subliniat că „Această zi se dovedește esențială într-un context precum cel actual în care conștientizarea utilizării sociale de catalană este foarte vie în societatea noastră. Rolul jucat de agenții și entitățile care acționează zi de zi asupra noilor cetățeni pentru a le permite să aibă o cunoaștere suficientă a limbii catalane este esențial.” Călătaiud a mai adăugat că acești agenți și entități „trebuie să conspire cu rolul instituțiilor și trebuie să funcționeze întotdeauna în mod coordonat; aceasta este funcția principală a ceea ce am ajuns să facem astăzi.”

Ziua a inclus conferința „Sosirea în Catalonia fără a vorbi catalana: factori cheie pentru adoptarea limbii”, de Marina Massaguer, sociolingvist la Centrul de Cercetare în Sociolingvistică și Comunicare de la Universitatea din Barcelona. Și, de asemenea, cu șase exemple de metodologii care facilitează utilizarea limbii catalane dincolo de clasă și experiențe care promovează învățarea și utilizarea catalanului pentru a fi percepute de către nou-veniți ca un instrument util.

Printre cei prezenți la zi s-au numărat reprezentanți ai Secretariatului pentru Politică Lingvistică și ai Consorțiului pentru Standardizare Lingvistică; Echipa LIC a Departamentului Educației; centre de formare a adulților; organizații gazdă; entități care promovează limba catalană; sindicate; asociații de imigranți; consiliile județene; consilii și voluntari lingvistici.

Prezentările și concluziile zilei vor fi publicate ulterior la: llengua.gencat.cat/acolliment_cursos