Un sondaj de opinie realizat de Institutul DYM şi comandat de cotidianul ABC arată că aproape jumătate dintre spanioli sunt de acord cu politica promovată de Franţa în ceea ce priveşte expulzările romilor care provin din România şi Bulgaria. În proporţie de 38,6 %, cei intervievaţi susţin „puţin” sau „deloc” această politică, iar 32% spun că sunt „foarte” sau „destul de” acord cu expulzările.

În acelaşi timp, 19,7 % dintre opiniile culese reflectă un oarecare sprijin pentru politica franceză de expulzări şi dacă se adună cu cei care sunt „foarte de acord„, numărul intervievaţilor care susţin o politică de acest fel ajunge la 51,7 %.

Cotidianul spaniol, cunoscut pentru inclinaţia sa spre dreapta, mai publică şi alte date referitoare la părerea spaniolilor faţă de portul veşmintelor musulmane precum hiyab sau burka. Şi în acest caz, opinia publică este de acord în proporţie de 70 % cu interzicerea vălului islamic, de tip burka.

Majoritatea celor care susţin o posibilă politică de expulzări a rromilor fac parte din clasa mijlocie şi provin din Comunitatea Valenciană, unde românii sunt prezenţi într-un număr important. Cei mai critici faţă de politicile de expulzare sunt persoanele cu educaţie universitară şi tinerii care trăiesc în Madrid sau Barcelona.