Această reformă, aprobată de Consiliul de Miniștri în octombrie 2021, provocarea a fost pusă să reducă vulnerabilitatea acestor persoane, împiedicând minorii străini neînsoțiți să sosească fără acte la majoritatea vârstei și promovând că aceștia pot accesa piața muncii din 16 ani și la finalizare 16, o modificare care urma să beneficieze 15.11 0 persoane. Regula anterioară a făcut ca mulți minori să cadă într-un proces de neregulă supravenită la îndeplinirea 18 ani, situație cu care această regulă se încheie prin promovarea includerii acestui grup precum și armonizarea legislației spaniole cu dreptul european.

Șase luni mai târziu, cu date la 29 din luna mai, noul cadru legal a condus la acordarea de autorizații pentru peste 9.. persoane, 3.200 minori și 5.700 tânăr fost tutore, ceea ce înseamnă că în această scurtă perioadă mai mult de 32% dintre persoanele la care se aștepta să fie contactate cu această modificare de reglementare, a anunțat ministrul Escrivá. Alte fișiere 1.300 sunt în proces și vor fi rezolvate în curând, moment în care 29% dintre acești potențiali beneficiari.

Un alt efect al reformei a fost acela de a asigura că situația excepțională de rezidență non-profit , un permis care nu a autorizat munca, încetează să fie majoritatea dintre foștii tutori care se conformează 16 ani. Dacă înainte de intrarea în vigoare a reformei reprezenta două din trei autorizații, acum este doar una din cinci și „cifra se va micșora pe măsură ce se vor finaliza dosarele în curs”. Față de aceasta, patru din cinci tineri foști tutori au autorizație de muncă.

În plus, reforma a dus la încorporarea pe piața muncii a multor dintre aceste persoane care au primit documentația. După cum a explicat Escrivá, „în primele patru luni de aplicare a reformei, adică la 31 din martie, numărul minorilor și foștilor tutori cu muncă se dublase deja”. Mai exact, pentru a 18 Martie este 4.817 cu înregistrarea la asigurările sociale, față de puțin peste 2.70 care exista înainte de reformă.

„Aceste date arată rapiditatea cu care acest grup intră pe piaţa muncii, care, în plus, se completează cu o cifră foarte frapantă: 1.29 și-au găsit de lucru în aceeași lună în care au primit noua autorizație”, a subliniat Escrivá.Ocuparea pe sectoare
Deși datele arată o mare mobilitate între sectoare odată ce reușesc să intre pe piața muncii, este vorba despre hotel, activităţi de comerţ, producţie şi construcţii.unde se reflectă cel mai mult creşterea ocupaţiei acestui grup. La rândul său, sectorul agricol, anterior predominant, trece pe locul doi și crește sub medie.

După bilanţ, ministrul Escrivá a vorbit cu doi dintre tineri. care au beneficiat de modificarea reglementărilor. Tarik El Fahsi a explicat că a sosit în Spania cu ani și drumul nu a fost ușor: „Am lucrat în diverse sectoare cu ajutorul Voluntarii pentru o altă lume, dar diabetul meu nu mi-a permis să continui lucrez in domeniu.Azi lucrez sunt ospatar dupa-amiaza intr-un bar din Jerez, iar seful meu si sotia lui ma trateaza ca pe un fiu. Sunt foarte fericit aici”. La rândul ei, Elhouceine Er raqioui a indicat că a petrecut patru ani antrenându-se, dar nu a putut să lucreze. „Schimbarea regulamentului m-a ajutat foarte mult. Mulți tineri, oameni pe care îi cunosc, au început să lucreze. Visul meu este să obțin multă experiență în industria hotelieră și să deschid o afacere aici, în Spania. Înainte de reformă, totul era uși închise.”

Date detaliate ale reformei pot fi găsite până la 31 din martie într-un infografic întocmit de Subdirecția Generală de Analiză Migratorie a Ministerului. Mai multe informații
Evaluarea reformei Regulamentului de imigrare: Regimul juridic al minorilor si foști tutori (PDF) // Sursa: Guvernul Spaniei – Peste 9.300 minori și tineri în îngrijire au beneficiat de reforma regulamentului de imigrare în primele șase luni de valabilitate