Lucratorii insarcinati cu protejarea mediului inconjurator au initiat, incepand cu data de 1 iunie, campania de sigilare a tuturor zonelor destinate prepararii gratarelor in aer liber din regiune. Si aceasta datorita faptului ca toata perioada de timp cuprinsa intre 1 iunie si 30 septembrie este considerata perioada cu risc maxim de producere a incendiilor de vegetatie, care au efecte devastatoare in fiecare an in toate comunitatile autonome spaniole. Asa incat autoritatile au avut grija ca nici o zona de pregatit graterele situata in aer liber sa nu ramana nesigilata.

Nu va fi permis sa faci focul nici macar in zonele special abilitate pentru acest scop. Ba mai mult, este interzis chiar si fumatul in aer liber, in zonele de munte sau in cele cu multa vegetatie, unde o tigara care nu a fost bine stinsa sa poata declansa un adevarat dezastru.

Autoritatile solicita cetatenilor si vizitatorilor sa fie foarte precauti la fiecare iesire in mediul natural si sa alerteze la numarul destinat urgentelor 112 orice posibila neglijenta constatata in zonele de recreere.
Mai trebuie precizat ca pentru aceasta perioada cu risc crescut in ceea ce priveste posibilitatea declansarii unor incendii, numarul profesionistilor care lucreaza pentru prevenirea si stingerea incendiilor din padurile din regiune a crescut pana la 3.000 de persoane. Este vorba despre agentii de mediu, tehnicienii si personalul care formeaza dispozitivele speciale pentru acest tip de urgente.

Daca este sa ne referim la mijloacele materiale avute la dispozitie, putem aminti ca in Castilla la Mancha se poate dispune de 93 de camioane autobomba, 21 de masini de mare tonaj, 20 de elicoptere, incluzandu-le atat pe cele de mare capacitate tip Bell 212 Augusta Koala care s-au utilizat in campaniile anterioare, cat si 6 avioane cu alimentare la sol, 2 avioane pentru coordonare, 81 de agenti terestri insarcinati cu prevenirea, 87 de patrule si 135 de paznici.
Cel mai important lucru in lupta impotriva incendiilor de padure, dupa cum spun autoritatile este insa prevenirea lor. Este esential ca cetatenii si turistii sa fie constienti de posibilele urmari ale actiunilor lor, precum aruncarea unui rest nestins de tigara, lasarea unor bucati de sticla in zone cu multa vegetatie, unde se poate aprinde foarte usor o flacara doar sub actiunea razelor solare sau uitarea in mediul natural a aerosolilor utilizati pentru tratarea diferitelor afectiuni respiratorii.

Mai trebuie precizat ca previziunile meteorologice indica faptul ca in Castilla la Mancha ne asteapta o vara foarte calduroasa si cu un risc foarte mare de producere de incendii, motiv pentru care vor trebui sporite masurile de prevenire. In plus, datorita ploilor abundente din ultimele luni, vegetatia mica si fanetele ar putea fi factori importanti care sa duca la o propagare mai rapida a focului, odata initiat un incendiu.