Proiectul de lege pentru recalcularea pensiilor speciale din România este considerat adoptat de Parlament, pentru că nu a fost depusă nici o moţiune de cenzură pe marginea sa după asumarea răspunderii guvernului. Noua lege prevede şi reevaluarea pensiilor de invaliditate. Potrivit premierului, prin intrarea în vigoare a actului normativ sunt eliminate pensiile de lux, care vor fi recalculate după principiul contributivităţii.

Dacă va fi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, legea va institui cadrul normativ pentru recalcularea pensiilor speciale şi verificarea pensiilor de invaliditate.

„Numai din recalcularea a 8.236 de pensii de lux din România se face o economie în bani cu care se pot plăti într-o lună 60 de mii de pensii medii (…). Pensiile de invaliditate s-au triplat din 2001 până în 2009, de la 300 la 900 de mii, iar foarte multe dintre aceste pensii, din nefericire, au fost acordate cu încălcarea prevederilor legale şi cei care nu au dreptul să beneficieze de aceste pensii vor fi trimişi la muncă”, a declarat Emil Boc.

Reprezentanţii PSD au contestat actul normativ la Curtea Constituţională.