Pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, vor achita, începând cu 1 ianuarie 2011, contribuţii sociale de sănătate de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate. Aceste contribuţii suplimentare vor aduce la buget în jur de 1,4 miliarde lei anual. În prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei.

Numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare este de 2.067.764 de persoane, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila: “Nu este o decizie foarte uşoară, este chiar delicată, dar necesară şi trebuia luată de multă vreme. Principiul de la care trebuie să pornim, ca în multe state, este că sănătatea costă. Trebuie să reînvăţăm în societate că sănătatea nu este pe gratis”, a spus ministrul.

“Ca să avem bani de sănătate, cineva trebuie să contribuie la acest fond de sănătate. La momentul luării deciziei noastre, 10.732.000 de persoane nu plăteau contribuţii de asigurări de sănătate. În aceste condiţii, avem numai 6.729.000 de plătitori de asigurări şi vrem să avem un sistem de sănătate performant. Cu toţii avem nevoie de sănătate, cu toţii vedem că în spitale avem nevoie de mai mulţi bani, de un management mai performant, avem nevoie de lucruri de calitate, de medicamente bune, de plata drepturilor salariale ale medicilor ş.a.m.d. De aceea, în momentul de faţă am fost obligaţi, pentru a echilibra bugetul de asigurări de sănătate, să luăm această decizie, de a mai elimina o categorie din rândul scutiţilor şi a-i introduce în rândul acelora care contribuie la sistemul de sănătate”, a explicat premierul emil Boc decizia guvernului.
În prezent sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate 13 categorii de persoane, reprezentând 10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane cetăţeni români. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contribuţiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajaţi şi 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurărilor de sănătate au scăzut constant în ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei în 2008 la 14,6 miliarde lei în 2009 şi la 12,6 miliarde lei în octombrie 2010, a precizat ministrul.

Cei 3.443.231 pensionari care încasează venituri sub 740 de lei vor fi în continuare scutiţi de plata contribuţiilor la sănătate, la fel şi copiii, tinerii, elevii şi studenţii care nu realizează venituri. Alte categorii de persoane, ca de exemplu rudele de gradul I ale unui asigurat (soţul, soţia şi părinţii) fără venituri proprii,  rămân în continuare exceptate de la plata acestora.