Rezultatele alegerilor locale si regionale din Spania au adus o infrangere usturatoare pentru partidul de guvernamant, PSOE, care a pierdut aproape toate guvernele regionale. De cealalta parte, celalalt partid majoritar, Partidul Popular, a atras un bazin de 8 milioane de voturi, 38 %, in timp ce Partidul Socialist a primit doar 28% dintre voturi.

Singura comunitate in care exista posibilitatea ca socialistii sa ramana la putere este Extremadura, unde vor trebui sa ajunga la un pact cu partidul Izquierda Unida – Stanga Unita.

Aceste alegeri au avut loc pe fondul protestelor initiate de Miscarea 15M, care continua sa se manifeste prin prezenta taberelor instalate in centrele marilor orase din Spania si care revendica instaurarea unui sistem politic echitabil, cu solutii pentru generatia actuala care este afectata de somaj.

Analistii considera ca aceste manifestari progresiste au adus un beneficiu electoral partidelor mici precum Izquierda Unida si Union Progreso y Democracia, care au reusit sa atraga un numar mai mare de reprezentanti in mai multe regiuni.

Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a recunoscut ca acesta a fost votul de pedeapsa al cetatenilor, aplicat pentru criza economica si reducerile bugetare. La randul sau, liderul opozitiei, popularul Mariano Rajoy a primit felicitarile simpatizantilor de la balconul sediului PP din Madrid si a subliniat ca rezultatul alegerilor locale si regionale trebuie interpretat ca un inceput al schimbarii in Spania, inaintea alegerilor generale din 2012.

In Tara Bascilor, formatiunea care a fost anchetata si judecata de justitia spaniola pentru posibile relatii cu organizatia terorista ETA, Bildu, a reusit sa intre in mai multe consilii locale si a ajuns a doua forta politica dupa formatiunea basca traditionala PNV.

Un alt aspect care se desprinde din rezultatele alegerilor din 22 mai este legat de succesul discursurilor xenofobe, care au reusit sa aduca in unele locuri voturi importante formatiunilor anti-imigranti, precum Spania 2000 din Alcala de Henares sau pentru Partidul Popular din Badalona, al carui lider Xavi Albiol a castigat primaria cu un discurs impotriva strainilor.

Cu toate ca au avut drept de vot, dintre cei 650.000 de romani cu posibilitate de a se inscrie in registrul electoral spaniol, doar 103.000 au facut acest lucru.