Galerie foto

[Check against delivery]

Nicolae Ciucă: Bună ziua. Iată, în sfârșit, în acest moment urmează să aibă loc semnarea documentelor oficiale de preluare a activelor de către Romgaz de la Exxon pentru ceea ce înseamnă 50% din perimetrul Neptun Deep. Este activitatea care a fost pregătită astfel încât să putem să continuăm demersurile de la nivelul Guvernului pentru a putea să dezvoltăm tot ceea ce înseamnă capacitatea statului român de a-şi îndeplini obiectivul pentru a deveni independent din punct de vedere al resurselor energetice, iar gazul este una dintre ele, și prin acest act prin care astăzi vom reuși să demarăm procesul prin care, nu mai târziu de 2026, gazele vor fi extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră. Împreună, Romgaz cu compania OMV Petrom, ne vom îndeplini obiectivul pe care l-am asumat, astfel încât să putem să asigurăm necesarul de gaz pentru consumul propriu, și, ţinând cont că estimările ne dau garanții că există cantități suficient de mari, să putem să asigurăm gaz şi pentru vecinii noștri, atât din regiune, cât și din Uniunea Europeană. Practic, prin ceea ce se va realiza, vom asigura dezvoltarea capacităților proprii, astfel încât să putem să ne înscriem și în ceea ce am asumat prin proiectul de lege offshore, pe care l-am înaintat luna trecută în parlament. Asigurăm, în felul acesta, stabilitate și predictibilitate întregului domeniul energetic din România. Vreau să le mulțumesc celor două companii prezente aici, pentru că a fost o muncă pe care au derulat-o intens în ultima perioadă de timp și, de asemenea, vreau să le cer celor de la Romgaz ca împreună cu reprezentanții companiei OMV Petrom să înceapă cât mai degrabă procesul de investiții în Marea Neagră și să reușim, pe cât posibil, ca procesul de extracție a gazelor să se întâmple cel puțin la termenul asumat, finele anului 2026. Mulțumesc încă o dată tuturor. Domnule ministru…

Virgil Popescu: Mulțumesc, domnule prim-ministru! Da, pot spune că astăzi asistăm la prima cărămidă pentru independența energetică a României. Așa cum a spus și domnul prim-ministru, clădim independența energetică, independența resurselor energetice și astăzi, practic, asistăm și la prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte de investiții din România. Vorbim de miliarde de euro ce vor fi investite pentru extragerea gazelor din Marea Neagră, vorbim de investiții pe orizontală, investiții pentru a putea scoate aceste gaze naturale și, alături de investițiile din zona nucleară, cred că vorbim de cele mai mari investiții energetice din România. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede această tranzacție, pașii următori să urmeze cât mai repede și îmi doresc ca cel mai târziu la sfârșitul lui 2026, poate, de ce nu, începutul lui 2026, gazele naturale din Marea Neagră să intre în Sistemul Național de Transport și România să devină și un furnizor de securitate energetică regională, așa cum e normal să fie. Avem resurse energetice, atât gaze naturale, sunt convins că o să avem resurse energetice de energie electrică și vom deveni un furnizor de securitate regională, atât din punct de vedere al gazului natural, cât și al energiei electrice. Mulțumesc!

***

COMUNICAT DE PRESĂ

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și David Muniz,  Chargé d’Affaires ad-interim – Ambasada SUA în România, au  participat astăzi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru preluarea de către Romgaz a participației companiei Exxon aferente perimetrului Neptun Deep.

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administrație al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

”Tranzacția în valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susține investițiile vitale în energie și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor și economiei românești.  Noua lege off-shore dezbătută în Parlament în ritm accelerat deblochează investiții vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale. Viziunea de dezvoltare a sectorului energetic pe care o are Guvernul României, bazată pe investiții, o abordare pro-business și stabilitate, va repoziționa România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetățenilor și economiei și chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

“Astăzi, prin semnarea contractului dintre ROMGAZ S.A. și ExxonMobil, România a făcut un pas uriaș pentru asigurarea securității și independenței energetice. În actualul context geopolitic nu mai avem timp de pierdut. Vom face eforturile necesare pentru a grăbi începerea exploatării, pentru a consuma gazul românesc. Da, așa cum am spus, românii vor avea gaz românesc în case. Și nu numai! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual al consumului intern. Și un alt aspect foarte important: țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională”, a afirmat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Directorul General al ROMGAZ S.A., Aristotel JUDE, a declarat: ”Semnarea contractului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră reprezintă rezultatul unor negocieri ample și complexe derulate în ultimele luni, dar și o etapă foarte importantă în dezvoltarea și transformarea corporativă și strategică ROMGAZ. Semnarea contractului va fi urmată de demersurile legate de finalizarea tranzacției, moment după care, împreună cu viitorul partener, o să realizăm formalitățile necesare și utile pentru trecerea la faza de dezvoltare-exploatare a zăcămintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, astfel încât prima producție de gaze naturale să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027. Acest proiect reprezintă o oportunitate strategică atât pentru ROMGAZ, cât și pentru țara noastră, mai ales în actualul context geopolitic, oferind astfel României o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității și independenței energetice. Mulțumesc echipei ROMGAZ și Consiliului de Administrație ROMGAZ pentru implicare și sprijin in realizarea acestei tranzacții”.

„Suntem mândri de activitățile noastre anterioare în calitate de operator și credem că Neptun Deep este un proiect important pentru România. Dorim Romgaz și OMV Petrom mult succes în derularea proiectului”, a declarat Frank Kretschmer, Vicepreședinte al ExxonMobil Exploration and Production România.

La ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acțiuni EMEPRL, au participat din partea ROMGAZ S.A. Directorul General-  Aristotel Jude, Directorul Economic- Răzvan Popescu, Președintele Consiliului de Administrație (CA), Secretar de Stat- Dan Dragoș Drăgan, Membrii CA – Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu și Cezar Batog.

Filialele ExxonMobil au fost reprezentate de Vice președintele – Frank Kretschmer, alături de Samuel Shehadeh, Alin Știrbu și Thomas Welzel.

**

Despre ROMGAZ

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. ROMGAZ face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În 2013 ROMGAZ și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.


Despre ExxonMobil

ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii internaționale de energie și petrochimie listate public, creează soluții care îmbunătățesc calitatea vieții și răspund nevoilor în continuă evoluție ale societății.  Principalele domenii de business ale companiei – Upstream, Product Solutions și Low Carbon Solutions – oferă produse necesare traiului modern, inclusiv energie, produse chimice, lubrifianți și tehnologii cu emisii scăzute. ExxonMobil deține cel mai important portofoliu de resurse din industrie și este una dintre cele mai mari companii integrate de combustibili, lubrifianți și petrochimice din lume.

Sursa: Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited