Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: Solicit autorităților locale să dea dovadă de responsabilitate și implicare în valorificarea banilor europeni

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi o intervenție online în cadrul lucrărilor Adunării Generale a Asociației Orașelor din România.

Cu această ocazie, premierul Ciucă le-a mulțumit primarilor pentru modul în care au gestionat efectele pandemiei de COVID-19 şi în care s-au organizat la nivel local pentru a sprijini refugiații ucraineni, afectați de agresiunea militară rusă.

Șeful Executivului a apreciat colaborarea între Guvern și Asociația Orașelor din România și a precizat că acordă o atenție semnificativă solicitărilor venite din partea autorităților administrației publice locale deoarece acestea reflectă așteptările cetățenilor care se află în prim-planul actului de guvernare. De asemenea, prim-ministrul a accentuat necesitatea aplicării soluțiilor aprobate de Guvern pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energia electrică și gaze naturale. În acest sens, a menționat Ordonanța de Urgență care asigură predictibilitate prețurilor la energie și gaze până la 1 aprilie 2023.

”Pentru mine este foarte important să avem acest dialog pentru ca împreună să identificăm soluții la solicitările dumneavoastră. Ceea ce ne semnalați înseamnă, practic, reflecția așteptărilor cetățenilor. Așa cum este scris în Programul de Guvernare, în centrul întregii noastre activități, se află cetățeanul. Împreună găsim soluțiile potrivite astfel încât cetățenii să sufere cât mai puțin ca urmare a creșterii prețurilor la energie și gaze naturale”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul intervenției, prim-ministrul a declarat că reforma administrației publice locale, prin digitalizare și debirocratizare, în vederea optimizării activității administrative și recuperării decalajelor între județe, reprezintă o prioritate a guvernării. Totodată, în ceea ce privește consolidarea procesului de descentralizare a competențelor către administrația publică locală, este foarte important ca transferul competențelor să se realizeze către nivelul cel mai apropiat de nevoile cetățenilor și ale mediului privat, a subliniat premierul Ciucă.

Cu privire la investiții, prim-ministrul a precizat că România va beneficia, prin PNRR și prin Cadrul financiar multianual 2021-2027, de aproape 80 de miliarde de euro, fonduri care reprezintă o importantă șansă pentru dezvoltarea comunităților locale.

”Solicit autorităților locale să dea dovadă de responsabilitate și implicare în utilizarea banilor europeni fie că vorbim despre actualul cadru financiar, cât și despre finalizarea proiectelor demarate și asumate prin cel aferent perioadei 2014-2020, care a beneficiat de trei ani de prelungire”, a subliniat șeful Executivului.

Premierul Ciucă a mai arătat că autoritățile locale sunt pregătite să valorifice aceste fonduri, în acest sens menționând că, începând din 1 aprilie, au fost lansate apelurile de proiecte dedicate autorităților locale, finanțate prin PNRR, componenta Valul Renovării.

Proiectele legate de îmbunătățirea infrastructurii de transport, cu accent asupra mobilității urbane verzi, finanțate tot din fonduri europene, sunt măsuri incluse în prioritățile guvernamentale.

Un alt instrument pentru reducerea decalajelor de dezvoltare între mediul rural și urban, menționat de premierul Ciucă, este Programul Național Anghel Saligny. Finanțarea acestui program va fi suplimentată pentru a acoperi toate solicitările administrațiilor locale.

De asemenea, prim-ministrul a afirmat că reformele privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, politica urbană, Strategia Națională a Locuirii, Legea zonelor metropolitane, sunt în lucru la nivelul ministerelor de linie, pentru care este nevoie și de aportul autorităților locale.

Premierul a dat asigurări că Guvernul va susține și va sprijini orașele mici și mijlocii în procesul de atragere a fondurilor necesare implementării proiectelor aferente PNRR, asigurând, totodată, cofinanțările de care acestea au nevoie.

Intervenția prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă în cadrul lucrărilor Adunării Generale a Asociației Orașelor din România (AOR)

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua, domnule președinte. Bună ziua doamnelor și domnilor primari, distinși invitați, mă bucur foarte mult și sunt onorat că am această posibilitate să pot să interacționez cu dumneavoastră și să salut întreaga asociație și toate doamnele și toți domnii primari care participă la această activitate, și nu numai, pentru că practic se înscrie în seria de activități pe care Guvernul României le-a inițiat și le continuă, astfel încât să poată să beneficieze de tot ceea ce poate să însemne mesajul și solicitările care vin din partea autorităților locale. Așa cum spuneam și anterior, subliniez și acum încă o dată, pentru noi este foarte important, pentru mine personal, este foarte important să desfășurăm acest gen de activități pentru că, în urma lor, în urma dialogului pe care îl avem, identificăm acele probleme și, desigur, preluăm solicitările de la dumneavoastră, care pentru noi înseamnă practic reflecția așteptărilor cetățenilor și, dacă am scris în programul de guvernare, trebuie să o spunem în continuare că în centrul întregii noastre activități se află cetățeanul. Ca atare, rolul și relevanța dumneavoastră sunt deosebit de importante și de aceea, pun mare preț pe tot ceea ce înseamnă genul acesta de activități.

Aș dori să încep prin a vă mulțumi și a exprima considerația pentru tot efortul pe care l-ați făcut în această perioadă deosebit de dificilă. Nici nu s-a terminat bine tot ceea au însemnat efectele pandemiei de COVID-19 și a trebuit să continuăm cu problemele generate de creșterea prețurilor la energie și la gaze și aici dumneavoastră, împreună cu noi, a trebuit să găsim soluțiile astfel încât cetățenii să sufere cât mai puțin. Ulterior, începând cu 24 februarie, a trebuit să ne confruntăm cu efectele războiului pe care Federația Rusă îl poartă prin invazia forțelor armate ruse în Ucraina și, de aici, tot ceea ce a însemnat pentru noi ca țară vecină în așa fel încât să putem să asigurăm sprijinul cetățenilor refugiați, în așa fel încât să putem să ne exprimăm solidaritatea pentru suferințele pe care vecinii noștri le au, datorită acestei invazii ilegale, neprovocate; și, încă o dată, vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut, faceți și veți face în continuare pentru că avem încă mult de gestionat în acest sens. Este cât se poate de evident că această solidaritate s-a manifestat atât prin generozitate, cât și empatie de la nivelul cetățeanului simplu, până la nivelul autorităților locale, iar modul în care dumneavoastră ați reușit să înțelegeți ansamblul de măsuri care au fost luate la nivel guvernamental mă determină să vă mulțumesc încă o dată și să vă rog să transmiteți tuturor celor care lucrează în administrația locală, tuturor cetățenilor, respectul și considerația noastră pentru modul în care au reacționat, pentru modul în care ați reacționat.

Reforma administrației publice, pentru că, practic, acestea au fost elementele importante despre care am discutat de fiecare dată când am avut ocazia, reprezintă unul dintre obiectivele principale ale programului de guvernare și aici au fost o serie întreagă de activități și de consultări care au vizat elaborarea de noi acte normative, revizuirea celor deja existente, astfel încât să putem să optimizăm și să actualizăm cultura administrativă pentru ca tot ceea ce noi facem, actul guvernamental, actul dumneavoastră de administrare la nivel local, să vină în sprijinul cetățenilor. Practic, știți foarte bine, am discutat și vom continua să discutăm – este o prioritate și la nivelul Ministerului Dezvoltării pentru ca procesul acesta de descentralizare a competențelor către administrația publică să continue. Este foarte important ca transferul acestor competențe să se realizeze către nivelul cel mai apropiat de cetățean, pentru că practic el trebuie să fie beneficiarul acestor demersuri și măsuri pe care noi trebuie să le luăm împreună.

Au fost o serie întreagă de activități care deja au fost demarate. Vorbim despre procesul de digitalizare și debirocratizare, iar aici, la digitalizare, aș dori să vin cu un exemplu cât se poate de elocvent: nu cu mult timp în urmă, la nivelul Ministerului Dezvoltării a fost testat pentru prima dată partea aceasta de depunere a apelului de proiecte și de eligibilitate în format digital și mă refer la proiectul ”Valul Renovării”. Vinerea trecută, domnul ministru al dezvoltării, domnul Cseke Attila, era la mine în birou când a fost lansat proiectul și am urmărit împreună modul de desfășurare. Sigur au existat acele emoții de început, dar am primit garanții de la dumnealui că timp de patru-cinci zile înainte s-au efectuat teste și verificări și a funcționat cât se poate de bine, pentru că din ultimele date pe care le am, peste jumătate din suma alocată, aproximativ 2,8 miliarde, dacă nu mă înșel, au fost deja accesate, urmând ca sigur proiectul să rămână deschis până în luna mai. Cert este că acesta reprezintă un pas înainte, reprezintă un model care poate fi împărtășit la nivelul întregului aparat al autorităților centrale și locale, astfel încât să beneficiem de pe urma a tot ceea ce poate să însemne proiectul acesta, programul acesta de digitalizare a României.

Sunt în continuare o serie întreagă de aspecte care sunt cât se poate de relevante pentru ceea ce noi am căutat să soluționăm pe baza cererilor pe care dumneavoastră le-ați înaintat către Guvernul României. Sigur, pe agendă, în topul priorităților se află în continuare rezolvarea acestor aspecte care țin de prețul energiei și gazelor naturale. Ați văzut că la nivelul Guvernului a fost luată această decizie prin care am emis ordonanța de urgență care să asigure predictibilitatea pe un an de zile, față de evoluția prețurilor la energie și gaze. Au fost alocate măsuri atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul privat. Este foarte important să facem în așa fel încât împreună cu dumneavoastră, autoritățile locale, în acest moment să identificăm toate oportunitățile și să găsim toate soluțiile pentru a putea să protejăm locurile de muncă, să protejăm economia, să generăm noi locuri de muncă. Există posibilitatea ca prin ofertele pe care noi le facem, prin oportunitățile pe care le oferim la nivel local să putem să generăm voință pentru oamenii de afaceri să investească atât la nivel central, cât și la nivel local. De ce spun la nivel local? Este foarte important la nivel local pentru că ne-am asumat și am discutat cu dumneavoastră acest aspect; avem nevoie să eliminăm aceste diferențe regionale și diferențe între județe – mă refer la diferențele de dezvoltare economico-socială – și atunci, tot ceea ce noi discutăm trebuie să se materializeze în măsuri concrete pentru ca investițiile pe care noi vrem să le facem, oportunitățile specifice fiecărei localități în parte să genereze acea mișcare, să pună în funcțiune acel motor care să poată să asigure reducerea acestor diferențe între localități, între județe și între regiuni. Sigur, aici există și proiecte-pilot pe care noi le-am discutat și dorim să le aplicăm; vorbeam mai devreme de digitalizare, există un proiect prin care Ministerul Dezvoltării este partener cu autoritățile locale, cu primăriile, cu consiliile județene, pentru platforma digitală de eliberare a certificatului de urbanism, a acordului unic și desigur a autorizației de construire. Cred că dacă reușim într-adevăr să le garantăm cetățenilor că toate măsurile și deciziile noastre sunt îndreptate astfel încât dumnealor să beneficieze de aceste facilități pentru a nu mai pierde timpul pentru a sta la coadă să își rezolve toate aceste probleme administrative, a elimina toate chestiunile acelea legate de dosar și mai știu eu ce alte formalități și elemente specifice birocratizării, îi vom convinge că într-adevăr autoritățile locale, autoritățile centrale își desfășoară activitatea în slujba cetățeanului. Am discutat de asemenea o serie întreagă de aspecte legate de reformele privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, politica urbană, strategia națională de locuire, legea zonelor metropolitane, toate aceste chestiuni sunt în lucru la nivelul ministerelor de linie, la nivelul Guvernului în ansamblul său – pentru toate dintre ele avem nevoie de aportul dumneavoastră pentru că realitatea este mai importantă decât tot ceea ce noi întreprindem, astfel încât să putem să adaptăm aceste măsuri și decizii la realitate. Cred că este important… Am uitat să precizez o chestiune, mobilitatea urbană verde: avem nevoie ca prin tot ceea ce întreprindem să nu pierdem din vedere acest lucru, pentru că ele sunt măsuri care sunt asumate și sunt cuprinse în toate programele de finanțare europeană. Și, pentru că a venit vorba de programele de finanțare europeană, este o abordare personală pe care doresc să o împărtășesc cu dumneavoastră, și anume, aceea că în momentul de față avem cel puțin patru instrumente la dispoziție: mă refer la finalizarea proiectelor care au fost demarate și care au fost asumate prin Cadrul financiar multianual 2014-2020, deja ne aflăm în acea perioadă de prelungire și acest program a beneficiat de trei ani de prelungire. Mai avem un an și nouă luni și v-aș ruga să vă gândiți foarte serios la proiect și să analizați care dintre proiecte se finalizează și care nu, pentru că există flexibilitate din partea Comisiei, astfel încât banii pe care îi anticipăm că nu-i vom cheltui să poată fi folosiți prin instrumentele de flexibilizare și întrebuințarea lor în măsurile pe care noi le avem în lucru pe masa Guvernului, astfel încât să putem să compensăm efectele generate atât de criza prețului la energie și gaze, cât și de criza generată de războiul din Ucraina. Al doilea instrument este cel asigurat prin PNRR. Practic, acel program despre care am vorbit, „Valul Renovării”, face parte din PNRR. Ne-am bucurat, l-am anunţat şi i-am felicitat pe toţi cei care s-au implicat în acest program. El a început practic imediat ce s-a finalizat al doilea trimestru în care am îndeplinit jaloane şi ţinte. Pe 1 aprilie a demarat. Pe 31 martie am închis primul trimestru din acest an al doilea, aşa cum spuneam, din programul mare PNRR şi el poate să reprezinte un model de lucru în tot ceea ce înseamnă atragerea şi folosirea eficientă a acestor bani. Revenind la instrument în sine, acolo sunt prevăzute o serie întreagă de condiţionalităţi, printre care jaloanele şi ţintele. La nivel guvernamental trebuie să ni le asumăm, ni le-am asumat şi le-am îndeplinit până în acest moment. Avem nevoie ca la nivelul autorităţilor locale, cu sprijinul autorităţilor de dezvoltare regională, cu sprijinul autorităţilor de management, să găsim soluţiile practice pentru a putea, oameni buni, să obţinem tot ceea ce se poate obţine maxim din acest program. Ar fi de neiertat să nu putem să ducem la bun sfârşit tot ceea ce poate să reprezinte proiecte de reformă, proiecte de transformare, proiecte de investiţii pe bani europeni. Nu cred că trebuie să repetăm greşelile care s-au repetat în trecut şi să ajungem la un moment dat să ne uităm în spate şi să zicem cum zicem de cele mai multe ori ‘domne, am greşit’. Ok. Există. Este omeneşte a greşi, dar aici nu putem să greşim pe sume foarte mari de bani şi pe oportunităţi, care să asigure cu adevărat dezvoltarea şi modernizarea ţării noastre. Cel de-al treilea instrument este cel reprezentat de cadrul multianual 2021-2027. Sunt iniţiate toate demersurile pentru asigurarea cadrului de accesare a acestor fonduri. Vă rog să fim cât se poate de organizaţi, astfel încât să putem să nu mai rămânem pe ultima sută de metri şi să forţăm la, eu ştiu, în anul cinci-şase să accesăm banii din aceste fonduri europene. Iar al patrulea instrument, l-am lăsat ultimul, nu că nu ar fi important, este cel generat de Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, program pe care îl vom lansa foarte curând. Urmează să luăm decizia la nivelul Guvernului, astfel încât să suplimentăm suma pentru a putea să acoperim tot ceea ce înseamnă solicitările venite din teritoriu şi el este îndreptat, aşa cum spuneam, preponderent către această asumare a noastră de a elimina diferenţele de dezvoltare dintre judeţe, de a elimina, de a reduce, că nu putem să eliminăm, de a reduce diferenţele dintre mediul rural şi mediul urban. Sunt bani, sunt sume alocație atât pentru comune, cât și pentru orașe, pentru municipii, pentru consiliile județene, dar ceea ce vreau să spun, cred că este cel mai important: fiecare din cele patru instrumente oferă oportunități. Important este să determinăm complementaritatea eficienței pe care fiecare dintre ele /…/ o poate genera. De ce vorbesc de această complementaritate? Pentru că nu de puține ori am discutat și am văzut că am demarat anumite proiecte care ele ar fi trebuit să fie așezate într-o altă ordine de priorități, am asfaltat și după aceea a trebuit să refacem, că nu realizasem canalizarea sau sistemul de aducțiune de apă, iluminatul nu era rezolvat și așa mai departe. Toate aceste oportunități din cele patru programe despre care am vorbit, vă rog, încă o dată – am discutat la nivelul Guvernului, am discutat cu liderii politici – trebuie să transmitem acest mesaj către toți reprezentanții autorităților locale, să identifice complementaritatea dintre ele; este o oportunitate cu care nu știu când ne mai întâlnim și ar fi păcat să nu obținem maximum din tot acest efort bugetar. Ca atare, în momentul de față, acestea sunt elementele pe care am dorit să le împărtășesc cu dumneavoastră și despre care sunt la dispoziția dumneavoastră să putem discuta. Sigur, încă o dată, aveți din partea mea, din partea Guvernului, tot sprijinul pentru ceea ce am discutat și ne-am asumat împreună. /…/ Nu vreau să promit absolut nimic pentru că nu de aceea. Ne-am întâlnit să putem să discutăm subiectele care reprezintă prioritate pentru noi, reprezintă oportunitate pentru noi, iar această oportunitate pentru că nu am precizat suma – este o oportunitate de 80 de miliarde de euro, tot ceea ce discutăm acum reprezintă sau ar trebui să reprezinte nimic altceva decât un act de voință și o atitudine cât se poate de fermă a autorităților locale pentru a putea să accesăm banii și să ne ducem la bun sfârșit toate proiectele pe care noi le-am asumat, dar vă rog să aveți în vedere că le-am asumat împreună cu cetățenii. Cetățenii au aceste așteptări de la noi. Noi toți vom fi beneficiarii la tot ceea ce am discutat până în acest moment. Mulțumindu-vă încă o dată pentru înțelegere, vă stau la dispoziție!

Sursa: Participarea online a premierului Nicolae-Ionel Ciucă la lucrările Adunării Generale a Asociației Orașelor din România (AOR)