Indemnizaţia de şomaj este o prestaţie contributivă, care protejează, în cazul în care devin şomeri, lucrătorii care pot şi doresc să lucreze, dar îşi pierd locul de muncă definitiv sau timpul de muncă li se reduce independent de voinţa lor.

Pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj este necesar să fi cotizat minim 360 de zile în ultimii 6 ani la sistemul de securitate socială spaniol.

Perioada în care se acordă indemnizaţie de şomaj diferă în funcţie de perioada de timp în care s-a cotizat. Astfel, minimul este de 4 luni iar maximul perioadei în care puteți beneficia de indemnizație de șomaj este de 2 ani (pentru cel puţin 6 ani cotizaţi).

Ce trebuie să ştiu despre ajutorul de şomaj (¨subsidio¨)?

Ajutorul de şomaj este un ajutor economic ce se acordă în urma cotizării la sistemul de securitate socială spaniol, după încetarea dreptului la prestaţia contributivă pentru şomaj.

Există numeroase situaţii în care se poate acorda ajutor de şomaj. În cazul încetării involuntare a contractului de muncă fără a avea timpul necesar cotizat la sistemul de securitate socială spaniol (3 luni în cazul în care aveţi o familie şi 6 luni în caz contrar), durata ajutorului de şomaj va fi determinată de situaţia personală a beneficiarului.

Ajutorul se poate solicita la Oficina de de Empleo din orice comunitate autonomă și la Serviciul Public de Ocupare a Forței de Muncă – SEPE (fostul INEM) – www.sepe.es