Spania sarbatoreste astazi Ziua Nationala in cele mai austere conditii de dupa descoperirea Lumii Noi de catre Cristofor Columb (Cristobal Colon) si pe fondul discutiilor separatiste din Catalunia.

Motto-ul defilarii celor 2600 de militari, la Madrid, a fost „Forta noastra suntem toti” (Nuestra fuerza somos todos), transmis ca un indemn la unitate atat in fata crizei, dar si referitor la mesajele separatiste din Catalunia.

Criza a facut ca si in acest an parada sa fie mult mai saraca. Coloana de militari a fost scurtata cu 150 de metri si nu au fost chemate sa defileze nici aviatia si nici vehiculele blindate.

Festivitatea de Ziua Nationala a Spaniei a fost afectata de o taiere drastica de bugeta, alocandu-se doar 900 de mii de euro. Cu mult mai putin fata de anul trecut cand parada a costat 2,8 milioane de euro. A fost pastrata doar traditia patrulei aeriene Aguila care deseneaza, in fiecare an pe cer, culorile steagului Spaniei.

Premierul Mariano Rajoy participa pentru prima data in aceasta calitate la parada militara, impreuna cu seful statului Regele Juan Carlos I si familia regala, din care lipsesc Infanta Cristina si sotul acesteia Inaki Urdangarin, inlaturat din activitatile publice de Casa Regala dupa implicarea in cazul Noos.

La parada din centrul Madridului, publicul a fost dispus si in acest an cat mai departe de tribuna oficialitatilor pentru ca in ultimii ani au devenit traditionale huiduieile si fluieraturile adresate fostului premier socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero. Din cauza taierilor bugetare drastice, aplicate de actualul guvern, organizatorii se asteptau la acelasi tratament din partea publicului.


Presedintele guvernului Cataluniei, Artur Mas, nu a venit la festivitatile organizate de Ziua Nationala a Spaniei si a transmis printr-un reprezentant al guvernului regional ca ziua sa nationala este 11 septembrie.

Cu ocazia zilei de 12 octombrie, mai multe persoane au anuntat ca se vor manifesta astazi la Barcelona impotriva separarii de Spania cu sloganul „Catalunia suntem toti”.