Ediţia cu numărul 86 a premiilor Oscar a fost un adevărat spectacol, plin de momente surpriză, cu vedete care au mâncat pizza şi cu actori care şi-au făcut poze cu telefonul pentru fanii de pe Twitter.

Gala Premiilor Academiei Americane de Film a fost prezentată de Ellen DeGeneres, gazdă a Oscarurilor pentru a doua oară. DeGeneres a provocat marea surpriză a show-ului, servind vedetele din sală cu pizza. Prezentatoarea nu s-a oprit aici şi după ce a făcut poze cu telefonul mobil împreună cu invitaţii la gala, a reuşit să blocheze reţeaua de socializare Twitter, după ce a postat o fotografie cu un grup de vedete.

„12 ani de sclavie” (12 Years a Slave) a fost marele câştigator al ediţiei, primind premiul pentru cel mai bun film. Regizorul Steve McQueen a mulţumit Academiei de Film şi lui Brad Pitt, producătorul executiv, pentru că „fără el acest film nu ar fi existat„.

Marele favorit, „Gravity”, filmul lui Alfonso Cuarón, a câştigat premiul la categoria Cel mai bun regizor. Deşi a fost nominalizat la 10 categorii, „Ţeapă în stil american (American Hustle), film regizat de David O’Russell, nu a câştigat nici o statuetă.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu „The Wolf of Wall Street” al lui Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio în rol principal, care a fost nominalizat la 5 categorii.

Cel mai bun actor în rol principal a fost declarat Matthew McConaughey, pentru „Dallas Buyers Club„, în care este un electrician homofob, depistat cu HIV în 1986 și care lupta cu companiile farmaceutice pentru crearea unor medicamente alternative destinate să amelioreze şi să prelungească viaţa bolnavilor de SIDA.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar a fost acordat lui Jared Leto, care, în discursul său i-a mulţumit mamei sale, care l-a crescut singură şi care i-a susţinut întotdeauna creativitatea. Actorul secundar din „Dallas Buyers Club” a dedicat premiul victimelor infectate cu HIV şi a amintit de de cei care acum luptă să-şi îndeplinească idealurile: “Pentru toţi visătorii din lumea asta care ne privesc din locuri precum Ucraina sau Venezuela. Noi suntem aici, în timp ce voi vă luptaţi să împliniţi Visul, să trăiţi imposibilul”.

Cate Blanchett a fost declarată câştigătoare la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, pentru „Blue Jasmine”, al regizorului Woody Allen. Acesta este al doilea premiu din cariera actriţei, după Oscarul pentru rol secundar primit pentru „Aviatorul” (The Aviator).

Lupita Nyong’o, revelaţia keniano-mexicană din „12 ani de sclavie”, şi-a adjudecat Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar din acest an şi a dedicat premiul personajului interpretat de ea, Patsey, lui Solomon Northup, autorul şi personajul cărţii „12 Years a Slave”.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}