Ministerul Afacerilor Externe din Romania a prezentat dezbaterii publice pentru o perioada extrem de scurta de timp, pana in 4 aprilie, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede reducerea semnificativa a taxelor aplicate serviciilor consulare.

Textul Ordonantei de Urgenta este postat pe pagina web a MAE si prevede reduceri de 30 – 50 la suta la unele taxe consulare. Printr-o nota de fundamentare, semnata de ministrii de Externe, de Justitie si de Finante, se recunoaste ca taxele consulare au un „nivel ridicat” si ca este necesara o reducere a costurilor aplicate serviciilor consulare din cauza crizei. Se remarca si „discrepanta excesiva” intre taxarea unor servicii consulare si taxarea acelorasi servicii in tara.

In contextul actualei situatii financiar-economice, mentinerea unui nivel ridicat al taxelor consulare afecteaza semnificativ bugetul cetatenilor romani aflati in afara granitelor tarii. Un numar semnificativ de petitii, formulate atat individual de cetateni romani, cat si de asociatii ale acestora, fac apel la autoritatile competente din tara pentru a proceda in sensul diminuarii actualelor taxe consulare. In acelasi timp, se poate constata o discrepanta excesiva intre taxarea anumitor servicii consulare conform Legii 198/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, precum si taxarea acelorasi servicii in tara„, se precizeaza in nota de fundamentare a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 198 din 21 octombrie 2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate. {loadposition publi}

Ordonanta prevede aceeasi taxa de urgenta de 15 euro, la fel ca in prezent si scuteste de plata taxelor mai multe categorii cum sunt eliberarea certificatului  constatator prin care se atesta redobandirea cetateniei

romane; inregistrarea nasterii copilului de cetatenie romana; inregistrarea decesului si inscrierea in registrele de stare civila romane a certificatelor de deces intocmite de autoritati straine  in cazul  cetatenilor romani decedati in strainatate; identificarea unei persoane  in evidentele informatizate ale autoritatilor romane, in vederea eliberarii unui document de calatorie; autentificarea procurilor avand ca obiect constituirea dosarelor de pensie sau a dosarelor pentru valorificarea altor drepturi de asigurari sociale, precum  si ridicarea  si transferul drepturilor de pensie sau alte asigurari sociale.

Reduceri propuse la principalele servicii consulare:

SERVICII NOTARIALE

1. Redactarea, autentificarea si revocarea unui inscris indiferent de natura acestuia: -un exemplar 20; -pentru fiecare exemplar in plus – 5 (pret actual: 40)

2. Legalizarea traducerii sau a semnaturii traducatorului – 20 (pret actual: 40)

3. Legalizarea sigiliului si semnaturii Ministerului Afacerilor Externe de pe actele eliberate de autoritatile romane, inclusiv de pe declaratiile de chemare, darea de data certa – 20 (pret actual: 30)

5. Legalizarea sigiliilor si semnaturilor de pe actele eliberate de autoritatile straine care urmeaza sa produca efecte juridice in Romania – 20 (pret actual: 30)

8. Efectuarea unei traduceri din sau  in limba romana de fiecare pagina – 20 (pret actual: 30)

11. Eliberarea unui certificat de cutuma – 20 (pret actual: 30)

SERVICII DE STARE CIVILA

1. Incheierea casatoriei la misiunile diplomatice si oficiilor  consulare intre cetateni romani – 40 (pret actual: 90)

2. Incheierea casatoriei la misiunile diplomatice si oficiilor consulare intre cetatean roman si cetatean strain – 60 (pret actual: 135)

3. Inscrierea certificatelor de nastere si de casatorie  eliberate de  autoritatile straine in registrele de stare civila romanesti, in termen de pana la 6 luni – 50 (pret actual: 90)

4. Inscrierea certificatelor de nastere si de casatorie eliberate de autoritatile straine in registrele de stare civila romanesti, in termen de peste la 6 luni – 90 (pret actual: 135)

5. Inregistrarea cererii pentru eliberarea unui duplicat dupa actele de stare civila romanesti – 20 (pret actual: 45)

6. Inregistrarea cererii pentru apostilarea certificatelor de stare civila romanesti – 20 (pret actual: 30)

7. Eliberarea extraselor de stare civila – 20 (pret actual: 30)

SERVICII DIVERSE

7. Inregistrarea cererii pentru verificarea autenticitatii permisului de conducere romanesc – 20 (pret actual: 30)

Consulta aicipreturile aplicate in prezent serviciilor consulare

{loadposition comment}