Poliția spaniolă a arestat 65 de persoane, români și spanioli, pentru înșelăciuni comise prin internet prin tehnica numită „phishing”.

Printre arestați se află deocamdată doar 6 români, iar numărul persoanelor afectate ajunge la 170. Țintele preferate ale rețelei erau conturile de la bănci din mai multe țări din Europa, SUA și Australia.

O rețea cu două ramuri, în România și în Spania

Rețeaua era foarte bine organizată și era condusă din România, unde hackerii obțineau datele conturilor bancare prin „phishing” și apoi făceau tranzacții ilegale către conturi din Spania.

Ca să scoată banii din bancă, rețeaua era formată în Spania din așa-ziși „cărăuși”, care în general erau spanioli și primeau 10% din beneficii. Liderul lor a fost arestat și, potrivit poliției, primea 30% din câștiguri.

Banii erau scoși de la bancomate din diverse orașe din Spania și erau împărțiți în două între partea română și cea spaniolă.

Banii erau trimiși apoi în România prin transferuri sau prin intermediul unor persoane care călătoreau special pentru asta.

„Cărăușii” nu scoteau niciodată mai mult de 3 mii de euro ca să nu atragă atenția angajaților băncii și erau supravegheați întotdeauna de un membru de încredere al capilor rețelei.

Dacă se întâmplă ca un cărăuș să dispară cu banii, liderii rețelei veneau din România ca să recupereze suma pierdută, apelând chiar și la arme de foc, după cum informează poliția spaniolă.

Hackerii furau datele prin emailuri false din partea bancilor

Ancheta a fost declanșată anul trecut, în martie, după ce o bancă din Barcelona a denunțat apariția unor carduri false cu numele instituției, care erau folosite la plată.

După primele investigații, poliția din Catalonia a descoperit mai mulți suspecți de naționalitate română și spaniolă și a descoperit un grup care se ocupă cu clonarea cardurilor bancare, în localitatea Cornella de Llobregat.

Anchetatorii au depistat cel puțin 74 de membri ai rețelei, care erau conduși de cetățeni români, aflați în România.

Hackerii din România obțineau datele bancare prin tehnica cunoscută cu numele „phishing”. Trimiteau emailuri false către persoane din Germania, Franța, Finlanda, Marea Britanie, Olanda, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Suedia, SUA și Australia și le cereau să-și confirme codurile bancare. O altă metodă era aceea de a trimite emailuri în numele unor companii reale de închirieri de case din Spania și după ce obțineau datele bancare ale victimelor făceau transferurile ilegale.

Prejudiciul ajunge acum la 500 de mii de euro, însă poliția crede că adevărata pagubă poate fi de 1 milion de euro.