Muzeul Guggenheim Bilbao inaugureaza in aceasta toamna prima expozitie retrospectiva Constantin Brancusi, in care vor putea fi vazute aproximativ 30 dintre lucrarile cele mai cunoscute ale genialului sculptor roman.

Cu scopul de a crea un dialog intre arta lui Brancusi (1876 – 1957) si cea a lui Richard Serra (1939), Muzeul Guggenheim de la Bilbao va incerca „sa exploreze semnificatia conceptelor de timp si spatiu” din opera celor doi creatori, considerati drept doi dintre cei mai importanti sculptori ai secolului XX. 

Comisarul Olivier Wick a reunit in cadrul expozitiei lucrari precum „Sarutul„, „Capete de copii„, „Muze adormite” si celebrele „Pasari in spatiu„, dar si sculpturi care au fost controversate la momentul prezentarii lor precum „Printesa X” sau „Adam si Eva„. Vizitatorii expozitiei de la Bilbao vor putea vedea de asemenea si sculpturi precum „Negresa alba” sau asa-zisul grup-mobil „Copilul in lume„, care a fost reconstruit pornind de la sculpturile in lemn originale „Cupa II” si „Micuta franceza„. 

{gallery}http://www.flickr.com/photos/35325818@N03/sets/72157627569882666/{/gallery}

Cu sprijinul Fundatiei Beyeler din Basel (Elvetia), arta lui Brancusi va fi reprezentata prin aproximativ 30 de lucrari, care vor constitui „grupuri tematice prin care se vor evidentia aspectele esentiale din opera sa, in timp ce se vor confrunta si vor dialoga cu 30 de lucrari ale artistului Richard Serra”.

Muzeul Guggenheim a transmis ca „in ambele cazuri se va pune accent pe diferitele materiale folosite, fie ca e marmura, lemn, ciment, ghips sau bronz in cazul lui Brancusi, otel, cauciuc, plumb sau tuburi de neon in cel al lui Serra„. Lucrarile celor doi sculptori vor fi expuse atat impreuna cat si in spatii separate, individuale, in asa fel incat sa poate fi remarcate asemanarile si diferentele dintre conceptiile artistice ale lui Brancusi si Serra.

Expozitia scoate in evidenta cautarea asidua a lui Brancusi a unui ideal artistic prin experimentarea calitatilor materialelor pe care le folosea,  diferitelor suprafete si capacitati de a reflecta sau de a absorbi lumina„, se spune in dosarul expozitiei de la Guggenheim.

Un etaj intreg va contine sculpturile din marmura si din bronz ale lui Brancusi, care vor fi intercalate cu cele realizate in ghips sau lemn, pentru a permite vizitatorilor „sa perceapa calitatile esentiale ale operelor sale si ale principalelor sale teme„. 

Motivul planificarii acestui dialogul dintre Brancusi si Serra este legat in special de influenta pe care artistul roman a avut-o asupra operei celui de-al doilea si pentru ca cei doi „au lasat o urma dinamica in istoria artei si au schimbat pentru totdeauna cursul sculpturii moderne„.

Intre anii 1964 si 1965, Richard Serra a obtinut o bursa la Paris de la Universitatea Yale si a vizitat timp de cateva luni, in fiecare zi, reconstructia atelierului maestrului Brancusi, care murise cu 7 ani inainte.
Atelierul lui Brancusi, plin de activitate si de forme tridimensionale a provocat asupra lui Serra un efect pe care ulterior l-a descris ca pe un „manual de posibilitati„.

In dosarul de prezentare al expozitiei de la Guggenheim, organizatorii apreciaza ca sculptorul Constantin Brancusi, nascut in Romania si stabilit la Paris din 1904, „a redus formele sculpturii pana la esenta lor, punand astfel bazele primordiale ale sculpturii abstracte. Jumatate de secol mai tarziu, artistul american Richard Serra a definit altfel efectul sculpturii, realizand piese minimaliste de otel care atrag, literalmente, observator catre opera„.

Anuntul a fost primit cu bucurie de presa de specialitate si de publicul spaniol care considera expozitia „Brancusi – Serra” drept cel mai important eveniment cultural al anului la Muzeul Guggenheim din Bilbao.

Expozitia Brancusi va fi deschisa din 8 octombrie pana in 15 aprilie 2012 si este o ocazie istorica de a vedea la un loc lucrari cunoscute si valoroase, care reprezinta 40 de ani de cariera artistica in cazul lui Constantin Brancusi.