– Vicepreședintele a prezentat rezultatele studiilor promovate de rețeaua de laboratoare de servicii sociale

– Laboratoarele sunt spații de studiu și formare care au participarea universităților publice din Valencia

Vicepreședintele și ministrul pentru egalitate și politici incluzive, Mónica Oltra, a subliniat că rețeaua publică laboratoarele de servicii sociale, promovate de departamentul său, „este esențială pentru a continua construirea unui sistem public care să abordeze consecințele pandemiei”.

Oltra s-a întâlnit cu responsabilii acestei rețele, din care fac parte cele 5 universități publice din Valencia, precum și cu Consiliile Provinciale din Castellón și Valencia, împreună cu municipalitățile din Alicante , Vinaròs, Benicarló, Alzira și Commonwealth of La Ribera, și care este coordonat de Institutul Valencian pentru Formare, Cercetare și Calitate (IVAFIQ).

Întâlnirea a servit la prezentarea lucrării lansate încă de la începutul rețelei, în , și printre care se numără un studiu privind impactul COVID-19 asupra serviciilor sociale, ai căror profesioniști „au considerat pozitivă investiția făcută de administrațiile publice pentru a inversa nevoi rezultate din criza de sănătate rezultată în urma pandemiei”, a precizat el.

În acest sens, el a amintit că în cele mai grele luni ale pandemiei, Consell a alocat 7 milioane de euro pentru ajutoare individuale care au ajuns la 230 entități locale și 2,3 milioane de euro pentru hrănirea copiilor, extinzând acoperirea la cei care nu erau la școală. Vicepreședintele a indicat că laboratoarele sociale au dezvoltat până acum 30 proiecte , ceea ce înseamnă 6.6430 ore de muncă în cercetare și inovare. De asemenea, un total de 195 municipalități din Comunitatea Valenciană participă la aceste proiecte, dintre care 19 sunt situate în mediul rural. În aceste lucrări un total de 985 constatări și 114 au participat interviuri și 230 profesioniști din serviciile sociale ale localităților participante.

Rețeaua laboratoarelor sociale

Rețeaua laboratoarelor sociale este integrată de cinci centre create din colaborarea Vicepreședinției și a Ministerului Egalității și Politicilor Incluzive cu cele cinci universități publice din Comunitatea Valenciană.

Consiliile provinciale din Valancia și Castellón, consiliile orașelor Alzira, Alicante, Vinaròs și Benicarló și Asociația Ribera Alta fac, de asemenea, parte din aceste laboratoare.

Concret, laboratoarele sunt: ​​Ribera Alta, la care participă Universitatea din Valencia; Benicarló-Vinaròs, cu Universitatea Jaume I din Castelló; și cea din Alicante, în care este reprezentată Universitatea din Alicante; La care s-au adăugat mai recent laboratoarele care decurg din acordurile semnate cu Universitatea Politehnică din Valencia și Universitatea Miguel Hernández din Elche.

Astfel, se formează o rețea pe întreg teritoriul, contand din acest moment cu toate universitățile publice din Comunitatea Valenciană, promovând activitatea de cercetare independentă, planificată și executată în rețea, complementar și transferabil pentru îmbunătățirea continuă a calității Sistemului Public Valencian de Servicii Sociale.

Proiecte sociale

Laboratoarele de servicii sociale Ribera Alta, Benicarló- Vinaròs și Alicante desfășoară activități de cercetare legate de dezvoltarea, analiza și evaluarea modelelor de diagnostic și intervenție pentru serviciile sociale de asistență primară, precum și modelele organizaționale care le însoțesc. De asemenea, analizează impactul COVID-19 asupra serviciilor sociale din îngrijirea primară de bază și specifică regiunilor obiect al studiului.

Obiectivul este de a oferi caracteristici și conținuturi de transformare necesare reducerii vulnerabilității teritoriale, din perspectiva serviciilor sociale de asistență primară municipale și cu participarea utilizatorilor. La rândul său, Universitatea Politehnică din Valencia, în colaborare cu Fundația Las Naves, legată de Consiliul Municipal din Valencia, își concentrează activitatea pe îmbătrânirea activă și sănătoasă și pe noile tehnologii. precum automatizarea locuinței sau noile tehnologii la domiciliu pentru îmbunătățirea autonomiei persoanelor în vârstă care locuiesc singure. În acest domeniu, vicepreședintele a explicat că 30 locuințe din orașele Benicarló și Vinaròs cu senzori de mișcare plasați în dormitoare, băi, bucătării și pasaje. Obiectivul este de a obține informații despre rutinele vârstnicilor și astfel de a detecta dacă acestea se modifică sau se deteriorează.

Oltra a indicat că aceste dispozitive oferă multă liniște sufletească vârstnicilor și familiilor acestora, deoarece le oferă informații despre orice modificare a rutinei zilnice, alertându-i despre orice modificări care pot fi evidenţiate o situaţie riscantă.

Obiectivul este promovarea autonomiei persoanelor în vârstă care doresc să trăiască singure și îmbunătățirea managementului acestor centre de servicii sociale sunt obiectivele finale ale liniilor de cercetare menționate anterior.

În cele din urmă, laboratorul social legat de Universitatea Miguel Hernández din Elche efectuează o analiză multidimensională a centrelor de îngrijire timpurie și a centrelor pentru persoanele cu probleme cronice de sănătate mintală din Comunitatea Valenciana , evaluarea sistemelor de alertă pentru modelele de management din care va rezulta o baterie de măsuri pentru îmbunătățirea managementului public al acestor centre. Sursa : Oltra: „Laboratoarele de servicii sociale sunt esențiale pentru a continua construirea unui sistem public care să abordeze con…988558