#Catalunia – Generalitati a selectat 7 teritorii – inclusiv Garrotxa si Olot – in care vor fi implementate si finantate proiecte de pionierat de integrare sociala si de sanatate, care vor permite identificarea practicilor valoroase si vor servi drept experienta de invatare pentru alte teritorii. În această dimineață, a avut loc o ședință de lucru pentru avansarea acestui proces, la care au fost prezenți directorul general de Planificare a Cercetării în Sănătate al Generalitati, Aina Plaza, și directorul general pentru Autonomie Personală și Dizabilități, Marta Segura. Scopul de a consolida și consolida proiectele în colaborare cu lumea locală și de a putea ajunge să le desfășoare în alte teritorii.

La începutul anului, Departamentul Sănătății, Departamentul Drepturilor Sociale, cele patru consilii, Consiliul Local Barcelona și entitățile municipale au semnat acordul pentru desfășurarea teritorială a asistenței sociale și sanitare integrate.

Se urmărește realizarea unei atenții integrate la nevoile persoanelor în vârstă, ale persoanelor cu dizabilități, ale bolnavilor mintal și, în general, tuturor persoanelor cu nevoi sociale și de sănătate complexe și, prin urmare, se angajează într-un sistem care facilitează atenția concentrată pe persoană. Lucrăm la implementarea de instrumente și acțiuni pentru a oferi un răspuns mai bun la nevoile celor mai vulnerabile grupuri, promovând calitatea vieții oamenilor; consolidarea suporturilor de îngrijire și stimularea autonomiei personale și garantarea dreptului de a trăi cu cea mai bună calitate posibilă a vieții.

Una dintre primele linii strategice și acțiuni rezultate din acest acord este selectarea a 7 teritorii catalane care vor funcționa ca zone motrice pentru proiecte de atenție și integrare. Totul cu scopul de a miza pe dezvoltarea unei asistențe sociale și sanitare integrate care să conteze decisiv cu lumea locală.

La Garrotxa, iar Olot ca capitală, a fost unul dintre teritoriile selectate pentru unicitatea sa și pentru munca depusă până în prezent. Acest lucru a fost convenit într-un eveniment care a avut loc pe 2 februarie la sediul Departamentului pentru Drepturile Sociale al Generalitati de Catalunya.

Vineri, 10 martie, s-a desfășurat o sesiune de lucru cu asistența directorului general de Planificare și Cercetare în Sănătate al Generalitati, Aina Plaza, și a directorului general pentru Autonomie Personală și Handicap, Marta Segura. La întâlnire – găzduită de Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) – au participat președintele CASG și al Consiliului Regional al Garrotxa, Santi Reixach, vicepreședintele CASG și primarul orașului Olot, Josep Berga; Helga Nuell, director regional din Girona al Departamentului pentru Drepturi Sociale din Girona și Miquel Carreras, manager al Regiunii de Sănătate Girona din cadrul Departamentului de Sănătate.

În continuare, profesioniști din domeniul serviciilor sociale și de sănătate din La Garrotxa au participat la întâlnirea în care au fost analizate liniile de acțiune stabilite în foaia de parcurs „Asistență socială și sanitară integrată 2022-2026” „Olot i la Garrotxa”, aprobat de Consiliul de conducere care s-a întrunit pe 3 martie.

Olot și Garrotxa, teritoriu de referință

Faptul de a selecta Olot – la Garrotxa ca teritoriu pentru realizarea acestui impuls este rezultatul muncii depuse de agenții sociali și sanitari ai regiunii în munca de integrare. Modelul implementat în această municipalitate se bazează pe o echipă puternică de conducere a proiectului, care a fost înființată ca organ de conducere al La Garrotxa la 3 iulie 2014. Este format din instituțiile și profesioniștii cei mai implicați în departamentul social și de sănătate al regiunii. , cu capacitatea de a realiza proiectele propuse acolo: Primăria Consiliului Local Olot, Președinția Consiliului Regional, Conducerea Regiunii Sanitare Girona, Direcția Teritorială a Departamentului „Afaceri Sociale și Drepturi Sociale”. , Conducerea Spitalului din Olot și Comarcal de la Garrotxa, precum și Conducerea Teritorială din Girona a Institutului Catalan de Sănătate (ICS) și a Institutului de Sănătate (IAS) ; conducerea Consorțiului de Acțiune Socială Garrotxa, precum și reprezentanți ai Asistenței Sociale și de Sănătate Integrate (AISS).

Acest organism a făcut posibilă aprobarea primei foaie de parcurs pentru impulsul integrării sociale și sanitare a Garrotxa pentru anii 2015-2018, concentrată pe cele mai complexe situații, precum bolile mintale grave sau complexe din domeniul sănătății și sociale. , și a permis progrese în modelul de îngrijire pentru mediul de acasă, ca unul dintre serviciile cheie pentru cetățeni.

În 2019, acest raport a fost reevaluat, ceea ce a făcut posibilă încorporarea unei serii de noi linii și acțiuni care – în urma pandemiei de COVID-19 – nu au putut fi implementate până în 2022, când s-a profitat și de acordul pentru a încorpora. noi linii propuse în urma schimbărilor și efectelor pandemiei. Această nouă foaie de parcurs – care a început deja să fie aplicată – pune accentul pe atenția prioritară acordată situațiilor complexe din mediul casnic și include dezvoltarea unui model teritorial de atenție la urgențe sociale și asistență medicală, precum și creșterea instrumentelor și modalităților de îngrijire. și sprijin pentru îngrijitorii și îmbunătățirea asistenței sociale și de sănătate pentru persoanele care locuiesc în reședințe. Și pentru a desfășura toată această muncă integrată socială și de sănătate, în La Garrotxa a fost dezvoltată o integrare a sistemelor informatice care permit colectarea de informații sociale și de sănătate.

Ca acțiuni la care se lucrează pentru îmbunătățirea îngrijirii integrate a oamenilor, în mediul casnic și comunitar, au fost puse în funcțiune echipe care lucrează într-un mod integrat pe latura socială și sanitară a asistenței primare, de la astfel încât să existe doar o singură ușă de acces pentru cetățeni, o „unică fereastră”. Pe de altă parte, serviciul de ajutor la domiciliu, serviciul de teleasistență și serviciul de terapie ocupațională au fost îmbunătățite, pe lângă alte produse de suport. De asemenea, sunt planificate acțiuni de ajutorare a îngrijitorilor acestor persoane dependente și a celor cu probleme de sănătate. Alte practici valoroase care au fost consolidate sunt răspunsul la situații de criză, în toate orele și în fiecare zi a anului, (adică atenția 7×24, sau partajarea datelor din sistemele informaționale din sectorul social și sanitar, cu scopul de a îmbunătățirea coordonării.

În sfârșit, se dezvoltă și stabilirea unor proceduri de coordonare pentru îmbunătățirea îngrijirii grupului de persoane care locuiesc în reședințe, care prezintă o situație clinică din ce în ce mai complexă și cu un profil mai ridicat de dependență.

Toate împreună, fără a lăsa deoparte copiii, tinerii și adulții cu afecțiuni complexe de sănătate mintală. În acest sens, se creează unități funcționale formate din profesioniști din diferite domenii pentru a putea lucra în mod integrat asupra situațiilor complexe de boală psihică.

sursă: Olot i la Garrotxa, teritoriu selectat ca reper în integrarea socială și sanitară în Catalonia