Comunitatea Madrid, prin bibliotecile sale publice, s-a alăturat comemorarii Zilei Internaționale a Femeii, care este sărbătorită pe 8 martie, odată cu demararea unui ciclu special de itinerarii ghidate sub denumirea de Grandes literatas. Rute Madrid.

Inițiativa își propune să facă publicitate unui grup de scriitori, poeți, dramaturgi, eseiști și jurnaliști care, de-a lungul istoriei, și-au desfășurat activitatea la Madrid, ale căror străzi ascund secretele aceste femei care visau să fie libere prin literatură, revărsându-și marele talent în producțiile lor.

De exemplu, Sor Marcela de San Félix, fiica lui Lope de Vega, despre care se spune a fi fost un poet și dramaturg la fel de bun ca și tatăl ei, joacă într-unul dintre itinerariile care străbate în principal Barrio de las Letras, alături de Vicenta Maturana, cameristă a Reginei Maria Josefa Amalia a Saxonia (a treia soție a lui Fernando VII), căruia i-au fost atribuite poeziile scrise de ea, care a publicat un nr lumânare anonimă numită Teodoro sau orfanul recunoscător.

De la Madridul Vechiului Regim, la Madridul romantic al lui Gertrudis Gómez de Avellaneda, născută în Cuba și autoare a ceea ce este considerat primul roman anti-sclavie, Sab și Carolina Coronado, una dintre cele mai proeminente figuri literare ale romantismului spaniol.

Itinerariile acoperă și locuri legate de figuri de talia Emilia Pardo Bazán și Rosa Chacel, strâns legate de cartierul Universidad sau Maravillas; ei calcă pe urmele lui Carmen de Burgos și Concha Espina; își amintesc de activista María Teresa León sau se adâncesc în rolul Elenei Fortún ca pionieră feministă. În cazul acestuia din urmă, activitatea a fost propusă ca traseu dramatizat.

Club Lectură virtuală

În plus, ciclul este completat de clubul virtual de lectură Voces de mujer, în care patru voci feminine de origine, perioadă și stiluri diferite care spun patru povești cu femei în rol principal.

Karina Sainz Borgo va deschide lecturile, cu romanul ei Fiica din spaniolă , tradus în limbi ​și considerată una dintre cele mai bune cărți ale anului de către revistă Time ; și va fi urmată de nord-americana Edith Wharton, prima femeie care a câștigat Premiul Pulitzer pentru literatură, cu La spinster, text care arată situația femeii la mijlocul secolului al XIX-lea.

Propunerea continuă cu argentiniana Claudia Piñeiro și o roman negru contemporan cu accente umoristice, A ta , pentru a se termina cu neozeelandezul Katherine Mansfield și una dintre cele mai distinctive povești ale sale, The Garden Party .

Toate activitățile se vor desfășura pe tot parcursul lunii martie, începând cu data de 8, cu înregistrare prealabilă.

Sursa: Comunitatea Madrid – Oferim excursii ghidate la mari scriitori cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii26