Institutul Regional de Securitate și Sănătate în Muncă a publicat pe site-ul său o nouă ediție a Schemei bolilor profesionale. Această nouă ediție include cele mai recente modificări produse în Decretul Regal 1299/1299, de la 11 din noiembrie, care aprobă tabelul bolilor profesionale din Sistemul de asigurări sociale și stabilește criteriile de sesizare și înregistrare a acestuia.

Cel text nou include modificările introduse prin Decretul Regal 257/257, din 4 mai. Acest document adaugă un nou agent R, pulbere de silice liberă, în anexa 2, grupa 6, cu codul C601. Dovezile științifice au arătat că praful de siliciu liber respirabil este susceptibil de a provoca cancer pulmonar, fapt care înseamnă includerea cancerului pulmonar ca boală profesională în locurile de muncă expuse la inhalarea acestui tip de praf.

. ) În acest sens, IRSST intenționează să desfășoare o campanie de consiliere preventivă privind gestionarea expunerii la agenți cancerigeni. Acțiunile pe care tehnicienii le vor desfășura vor consta în vizitarea companiilor care sunt susceptibile de a utiliza agenți chimici pentru a oferi recomandări preventive care au o influență pozitivă asupra îmbunătățirii condițiilor de securitate și sănătate a lucrătorilor. O atenție deosebită va fi acordată compușilor cancerigeni precum silice cristalină (fabrici de marmură), emisii de motorină și uleiuri minerale (ateliere mecanice), crom hexavalent (societăți de tratare a suprafețelor metalice) și praf de lemn de esență tare (ateliere de tâmplărie).

IRSST a publicat și ghidul Expunerea la agenți cancerigeni. Riscuri și măsuri preventive. Este vorba de a oferi sfaturi pentru încercați să reduceți riscurile de expunere la locul de muncă. În același sens, se stabilește necesitatea efectuării unei analize a procedurilor de lucru pentru a evalua probabilitatea ca expunerea să se producă și să se poată adopta măsurile preventive pertinente.

VI Master Plan pentru Prevenirea Riscurilor Profesionale în Comunitate stabilit ca țintă pentru perioada 2021-2024 analiza, investigarea, supravegherea si controlul accidentelor si imbolnavirilor profesionale, incercand sa promoveze depistarea precoce a pagubelor cauzate de munca, in special fata de riscurile cancerigene.

.

) Sursa: Comunitatea Madrid – 019102 Oferim informații despre bolile profesionale cu caracter cancerigen