Europa continua sa se afla in mijlocul furtunii care spulbera pietele financiare inca dinaintea verii cand a explodat criza datoriilor suverane. Grecia si tergiversarile liderilor europeni in promovarea unui plan de salvare a zonei euro au transformat Uniunea Europeana in oaia neagra a pietelor financiare, iar lucrul acesta a ajuns sa fie folosit si in precampania din Statele Unite ale Americii.

Acum pana si presedintele SUA, Barack Obama, din a carui tara a izbucnit tavalugul financiar odata cu prabusirea bancii Lehman Brothers, in septembrie 2008, acuza Europa ca se afla intr-o criza care „sperie„.

Declaratia a fost facuta de Obama la o intalnire organizata la LinkedIn in Mountain View si a indicat criza europeana ca fiind una din cauzele pentru care economia americana nu creste mai repede. Obama a criticat reactia lenta a tarilor europene in lupta cu criza financiara.

Nu au depasit in totalitate criza din 1997 si niciodata nu au controlat cu adevarat provocarile cu care se confrunta sistemul financiar”, a spus presedintele SUA, care considera ca „situatia se agraveaza din cauza a ceea ce se intampla in Grecia„.

Aceasta nu este prima declaratie a lui Obama de acest fel, recent aratand cu degetul spre Spania si Italia despre care a spus ca ingrijoreaza din punct de vedere economic.