O sută de tineri dintre 14 și 19 ani, studenți ai ESO, bacalaureat și FP ai 16 institute , îndrumați de profesorii lor, vor participa în această sâmbătă, 7 mai, la faza națională de calificare din Catalonia a competiției CanSat, care va avea loc la Aerodromul Igualada-Òdena, și care constă în proiectarea, construirea și lansarea de mici sateliți, dimensiunea unei cutii de sifon.

Terrassa School of Industrial, Aerospace and Audiovisual Engineering (ESEIAAT) a Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), cu sprijinul Departamentului de Vicepreședinție și Politici Digitale și Teritoriul Generalitati de Catalunya, se ocupa de organizarea fazei de clasificare de stat in Catalonia a acestei competitii care promoveaza in fiecare an, in toata Europa, Oficiul European pentru Educatie Spatiala (ESERO) al Agentiei Spatiale Europene (ESA). A doua ediție a CanSat în Catalonia, la organizarea căreia colaborează și Departamentul de Educație, Fundația i2CAT, Institutul de Studii Spațiale din Catalonia (IEEC) , Consiliile Òdena și Igualada și Consorțiul de Management al Aerodromului Igualada-Òdena au depășit așteptările. Dacă anul trecut s-au înscris nouă echipe în această competiție de tehnologie, la ediția din acest an 19 echipe din institute din toată Catalonia , dintre care doar au fost selectați pentru a-și lansa mini-sateliții. Aceste echipe sunt formate din o sută de tineri din 14 și 19 ani, studenți ESO, bacalaureat și FP de 16 institute , îndrumate de profesorii lor

Pe parcursul unui curs, acești tineri ingineri promițători și-au dedicat talentul un să proiecteze și să construiască sateliți mici, de dimensiunea unei cutii de sifon, care integrează telemetrie, senzori și transmițători de date . Aceste dispozitive vor fi lansate sâmbătă, 7 mai, la 12 h, la 12: 27 hia les 14 h, de la Aerodromul Igualada-Òdena, la bordul rachetelor proiectate de studenții Asociației de Cercetare Cosmică a ESEIAAT-UPC. Aceasta este finala catalană a competiției #CanSat, o inițiativă a Oficiul European pentru Educație Spațială (ESERO) al Agenției Spațiale Europene ( ESA), care își propune să promoveze vocațiile către spațiu, tehnologie și discipline STEM în rândul tinerilor.

O provocare științifică și tehnologică După cum explică David González, director adjunct al ESEIAAT-UPC și coordonatorul #CanSat în Catalonia, „concurența este atât o provocare tehnologică, cât și o provocare științifică. De fapt, nu este vorba doar de a lansa satelitul și de a-l aduce înapoi pe pământ în siguranță. CanSats construit de studenți trebuie să poată efectua măsurători, cum ar fi temperatura aerului sau presiunea atmosferică, și să transmită aceste date prin telemetrie. De asemenea, ei trebuie să fie capabili să analizeze și să interpreteze într-un mod critic rezultatele obținute. Deci vorbim despre a merge dincolo de aplicarea cunoștințelor pe care le-au învățat la clasă. Vorbim despre aceiași studenți care își generează propriile cunoștințe.”

Și este că la patru zile după lansări, miercuri 11 Mai, echipele 18. participarea la competiția #CanSat va trebui să prezinte raportul final cu analiza rezultatelor obținute în fața unui juriu . Va fi joi în luna mai când echipa câștigătoare care va reprezenta Catalonia în finala de stat a CanSat va fi va avea loc la Granada pe 30 în luna mai.

echipele și institutele care participă la finala catalană a #CanSat 2022 sunt: ​​

Hermes (Institut Terrassa. Terrassa) PontSuertSat (Institut Pont de Suert. Pont de Suert) Nova Sputnik (Institut Josefina Castellví i Piulachs. Viladecans) Llosa (Escola Vedruna. Tona) Genuises United (Școala Vedruna. Tona) BioSat (Col·legi Santo Àngel. Gavà) Astrum (Col·legi Santo Àngel. Gavà) Cansados ​​​​(Col·legi Santo Àngel. Gavà) NPC-uri (Center d’Estudis Mollet. Mollet del Vallès) Sant Dual Team (Institutul FP Sant Cugat. Sant Cugat) Kandrassos (Institut Cendrassos. Figueres) ATI (Institut Pla Marcell. Cardedeu) GuinSat (Institut Guindàvols. Lleida) Lanzadera Negra (Escola Virolai. Barcelona) Spațiul Bernat (Institutul Bernat el Ferrer. Molins de Rei) Meow (Școala Claret. Barcelona) Interpacheco (Institut Montserrat Roig. Sant Andreu de la Barca) Cansat2 (Institut Oriol Martorell. Barcelona) Sursa: Unu o sută de studenți participă la finala catalană a competiției Agenției Spațiale Europene #CanSat, organizată de UPC cu sprijinul Digital Policies