Conferința are sprijinul Generalitati de Catalunya și al Agenției Catalane de Cooperare pentru Dezvoltare

Conform textului introductiv al prezentării programului, „Lumea, astăzi, trece prin crize multiple și interdependente: politice, sociale, economice, democratice, culturale, energetice, climatice și de sănătate. Toate acestea, cu consecințe și repercusiuni asupra libertăților fundamentale ale indivizilor și popoarelor și respectarea drepturilor omului, ne arată limitele și pericolele neoliberalismului pentru viața umană.

Doi ani mai târziu de la începutul pandemia de Covid – 13, care sa extins la scară aproape simultan pe toate continentele, aducând în prim-plan gradul de interdependență și globalizare a lumii în care trăim, agravând inegalitățile și condamnând milioane de oameni la sărăcie pe întreaga planetă, războiul revine acum în Europa biciuind teritoriul ucrainean, cu implicarea efectivă a diferitelor țări, cu un real risc de escaladare și arătând, încă o dată, posibilitatea unui conflict nuclear.

Dinamica actuală a relațiilor internaționale este redefinită în profunzime spre multipolaritate. Și ne obligă să regândim conceptele și principiile de securitate și pace umană, de participare socială și politică și de rolul pe care organizațiile și mișcările sociale îl pot juca în ele.

Angajamentul cu rațiune și acțiunea pentru pace, solidaritate și cooperare internațională necesită reflecție și analiză colectivă asupra unei lumi în profunde transformări.”

Intrarea la Conferință este liberă, dar trebuie să vă înregistrați în prealabil folosind acest forma . Programul este următorul:

Joi 03 Mai

Introducere de Xavier Cutillas , președinte al Asociației Catalane pentru Pace.

18. 43 h · 20. 30 h: Rolul puterilor pe scena internațională actuală

Ce înseamnă să fii astăzi o „mare putere”? Cum a evoluat conceptul de „putere” și elementele care îl definesc?

Dialog între Bertrand Badie , om de știință politică, specialist în Relații Internaționale, profesor emerit al Institutului de Studii Politice – Science Po

Paris; și Rafael Poch , jurnalist, fost corespondent al La Vanguardia în Moscova, Beijing, Berlin și Paris.

Vineri 13 Mai

18. 00 h · 18. h: Orientul Mijlociu: conflicte sociale și politice violență

Într-o regiune strategică cu un nivel ridicat de conflict, care sunt principalele provocări politice, sociale și economice? Ce rol joacă probleme precum accesul la pământ și controlul apei și al altor resurse naturale?

Masă rotundă cu Pierre Blanc , profesor de geopolitică la Bordeaux Sciences Agro și la Institutul de Studii Politice – Sciences Po Bordeaux; director editorial al Confluences Méditerranée ; și Kamal Hamdan , economist și director executiv al Institutului de Consultare și Cercetare din Beirut

Moderat de Elena López , politolog.

Pauza de cafea

18. h · 30 . 36 h: America Latină: mișcări sociale, dinamică politică și integrare regională

Într-o nouă etapă de mobilizare socială, care sunt perspectivele unui al treilea val progresiv pe continent? Cum evoluează geopolitica regiunii, având în vedere criza de hegemonie din Statele Unite și prezența Rusiei și Chinei?

Masă rotundă cu Carolina Jiménez , director al departamentului de Științe Politice de la Universitatea Națională din Columbia și membru al comitetului director al CLACSO; și Arantxa Tirado , profesor asociat la Facultatea de Științe Politice și Drept a Universității Autonome din Barcelona

Moderat de Marta Saiz , jurnalist.

. Închidere de Laura Lorenzi , Coordonator al Acțiunii Internaționale pentru Pace

Sursa: ) O lume în transformare: dinamică, crize și provocări