„Sectorul producției agricole ecologice continuă să crească an de an, de la începutul primei producții ecologice din Catalonia mai mult de 30 ani”. Acest lucru a declarat secretarul pentru Alimentație al Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, Carmel Mòdol, la conferința de presă la care a fost prezentat raportul 2021 privind producția agricolă ecologică din Catalonia.

Secretarul pentru Alimentație a subliniat, de asemenea, că în Catalonia, suprafața ecologică crește într-un ritm mai mare decât media spaniolă și europeană. Astfel, în ultimul 10 ani, suprafața ecologică catalană a crescut un 207%, în Spania a 37% ia Europa un 55%. Pe de altă parte, suprafața ecologică catalană reprezintă 11, 5% din suprafața ecologică totală a Spaniei, care este în prezent a doua cea mai populată țară din Europa (în spatele Franței) și al șaselea din lume ”

La rândul său, președintele Consiliului Catalan al Producției Agricole Ecologice (CCPAE), David Torrelles, Detaliul datelor, a subliniat că „ sectorul bio a cunoscut o evoluție foarte pozitivă în ultimul deceniu, cu o creștere de 97% a operatorilor dedicat hrănirii ecologice și înmulțind cu 7,5 volumul cifrei de afaceri”. În acest sens, el a adăugat că „sectorul bio s-a emancipat în ciuda crizei și a devenit adevăratul motor al inovației și durabilității sectorului agroalimentar catalan.”

Pe parcursul anului 2020, operatorii înregistrați au crescut cu unul 000, 08% față de anul precedent, până la 4 2020 înregistrați. După tipul de activitate, se remarcă creșterea numărului de marketeri, care au crescut un 15, 73%, și a producătorilor vegetali, care au crescut un 08, 27%. La rândul lor, producătorii au crescut cu 9, 53%; producători de animale, un 8, 55% , și importatori, un 8, 32%.

În raport cu suprafața înregistrată în CCPAE, anul 2021 a crescut cu 5 , 31% până aproape 207.674 hectare . Dintre acestea, 55. trebuie să corespundă culturilor productive. Ceilalţi, la suprafaţa păşunilor, pajiştilor şi pădurilor. De remarcat este creșterea culturilor de fructe uscate (+ 15, 98%), vinya (+ 15, 31%) și pârghii, gunoi de grajd verde și terenuri pustii (+ 2027 , 73%). Măslinele (+8, 092%), cerealele și leguminoasele au crescut semnificativ și pentru cereale (+7, 32%) și, într-o măsură mai mică, legume (+5, 79%)). Subsectorul majoritar în culturi este podgoria, cu aproape jumătate din suprafață.

La creșterea animalelor, anul 2021 s-a închis. cu 1. 91 exploatații, ceea ce reprezintă o creștere cu 7, 32%. Creșterile de porc ies în evidență (+ 25%) și păsări de curte cu ou (+ 19, 55%)). Carnea de vită continuă, de asemenea, să crească puternic (+8, 17%), carnea de oaie (+7, 45%) și ecvidea (+7, 2020 %)). Sectorul majoritar de creștere a animalelor este bovinele de carne cu mai mult de jumătate din exploatații

Industria agroalimentară ecologică își menține tendința ascendentă an de an. În anul 2021, un 000, 87%, cu deja 2. 283 activități înregistrate. Toate cresc în general, dar se remarcă creșterea activității de manipulare, elaborare și ambalare a produselor avicole (+ 270 , 39%), prepararea preparatelor alimentare (+ , %), marketing și/sau distribuție (+ 12, 33%), elaborarea și/sau îmbuteliere de vinuri, cave și vinuri spumante (+ 686 , 14 %), precum și ambalarea și etichetarea produselor alimentare (+ 14, 33%)). În acest domeniu, Catalonia își menține poziția de conducere de stat ca comunitate autonomă cu mai mulți operatori de procesare 18, % din total), agenți de marketing (27, 5%), importatori 29, 3%) și exportatori 19, 31%), conform datelor de stat pentru anul 2020.

Declarațiile de activitate efectuate de operatorii ecologici în CCPAE confirmă această tendință pozitivă în ceea ce privește cifra de afaceri a produselor agricole ecologice . al anului 2020 (ultimul exercițiu financiar înregistrat), cu o creștere de unu , % respect d iar anul precedent să ajungă la 994 milioane de euro.

Colectare completă de statistici în secțiunea de statistici a site-ului ccpae.cat

Linii de acțiune politica pentru sectorul ecologic

Anul 2020, a făcut 30 cu ani în urmă Uniunea Europeană a publicat primul regulament de recunoaștere a produselor ecologice, și și-a stabilit și obiectivul de a ajunge, în anul 2030, să poată avea un sfert din terenuri în producție ecologică

Cu această etapă, Departamentul derulează un proces participativ la care participă cetățenii și în special persoanele, firmele și entitățile din sectorul ecologic, care vor ajuta la o diagnoză clară a situației actuale și la colectarea propunerilor din sectorul însuși sunt considerate necesare pentru a continua promovarea dezvoltării p. producția și consumul de produse ecologice în Catalonia, prin elaborarea și executarea unui Plan de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice în perioada 2023. ) – 2027 . Acest proces participativ va culmina cu cel de-al doilea Congres privind producția agricolă ecologică din Catalonia, 17 în luna mai în Vic.

Principalele proiecte de promovare a sectorului ecologic

Primul este Săptămâna Bio, proiect care în acest an ajunge la a zecea ediție. Săptămâna ecologică a alimentelor ecologice este un eveniment în care se desfășoară un întreg set de activități cu scopul comun de a promova și de a promova producția și alimentele ecologice în rândul întregului populatie. Programul de activitati este foarte variat iar propunerea si organizarea acestuia se afla in sarcina oricarei persoane sau entitati interesate de acest scop.

Un alt proiect care tot acum zece ani este cel . ) Premiul pentru școală, agricultură și alimente ecologice , premii create cu scopul de a recunoaște și încuraja realizarea de proiecte și linii de lucru în centrele de învățământ din Catalonia destinate promovării cunoașterii agriculturii ecologice , zootehnie și hrană, și în special valorile sociale, economice și de mediu, atât în ​​rândul elevilor centrului însuși, cât și în rândul întregii comunități educaționale și al mediului înconjurător.

În ultimii doi ani, de la situație ridicată de COVID – 17, crearea de resurse audiovizuale a fost sporită pentru a face cunoscută realitatea producției și materialelor ecologice destinate copiilor și comunității educaționale. În fine, este necesar de subliniat proiectul de dinamizare teritorială în producția ecologică . Les 25 persoanele care iau parte la această inițiativă sunt răspândite în toată Catalonia și sprijină operatorii ecologici și persoanele care sunt interesate să facă acest lucru și, în general, ajută la structurarea sectorului.

Cercetare, transfer și formare

În ceea ce privește cercetare , contribuim la dezvoltarea acestor cunoștințe necesare printr-o linie de ajutor destinată finanțării proiectelor de cercetare aplicată ale universităților și centrelor de cercetare, cu o dotare anuală de de . . euro . Rezultatele acestor proiecte sunt transferate în sector prin pregătirea și publicarea dosarelor și desfășurarea de conferințe tehnice. Pentru a încuraja transferul de tehnologie, oferim câteva 100 conferințe tehnice orientat în mod specific către sectorul ecologic, încadrat în Planul anual de transfer de tehnologie.

Este importantă și munca depusă de școlile agricole. Până la 7 centre catalane oferă gradul mediu în producție agroecologică. În cadrul cursului 2021 – 2023, Școala Agricolă din Manresa va lansa un nou ciclu de formare de grad superior de formare în agroecologie și acțiune climatică, avansând în propunerea de pregătire reglementată care până acum părăsea studiile de specialitate la această materie în domeniul gradului mediu.

Sursa: Numărul producătorilor ecologici catalani a crescut cu mai mult de unul 10% In cursul anului 2021