Angajatul unui restaurant de tip fast-food din nordul Spaniei a publicat pe internet fotografia unei directive interne care îi discriminează pe români și pe etnicii rromi.

Documentul este adresat angajaților restaurantului, care face parte dintr-un celebru lanț american de fast-food-uri și le interzice acestora să-i servească pe cetățenii români și pe rromi.

Fotografia a fost publicată în 4 septembrie pe pagina web Forocoches și a fost preluată de site-ul VoxPopuli, care specifică faptul că documentul era lipit pe un dulap din vestiarul angajaților.

Interdicția impusă de restaurant românilor și rromilor se datorează, potrivit documentului respectiv, mai multor tentative de înșelăciune cu bancnote false care ar fi fost realizate de aceștia.

Conducerea restaurantului explică chiar și metoda prin care pot fi înselați vânzătorii și care constă în plata unui produs ieftin cu o bancnotă mare. 

După ce primește restul, clientul spune că are totuși o bancnotă de valoare mai mică și cere să-i fie înapoiată bancnota inițială. Plătește cu un bilet mic, dar nu restituie restul de la bancnota de valoare mai mare.

Legile din Spania sancționează astfel de discriminări pe criterii etnice și rasiale, iar Federația Asociațiilor Românești din Europa (FADERE) a anunțat că a depus o plângere în justiție împotriva lanțului de restaurante fast-food.