Noul serviciu de acreditare a competențelor profesionale este lansat astăzi, în 365 zile ale anului. Acest lucru a fost declarat în această dimineață, la ședința plenară a Comitetului director VET, la care au participat președintele Generalitati, Pere Aragonès, ministrul afacerilor și muncii, Roger Torrent, ministrul educației, Josep Gonzàlez-Cambray, ministrul pentru Președinție, Laura Vilagrà, și ministrul Cercetării și Universităților, Gemma Geis

La întâlnire au participat și agenții sociali prezenți la Comisie: președintele PIMEC , Antoni Cañete; secretarul general al CCOO, Javier Pacheco; președintele Comisiei de Formare pentru Promovarea Muncii, Manuel Rosillo; și secretarul UGT pentru egalitate și formare profesională, Eva Gajardo.

În cadrul Sesiunii Plenare, a fost prezentată și o propunere inițială de clasificare a Sectoarelor FPCAT ca instrument de conectare a sectoarelor productive și a formării profesionale. Un job care va vedea lumina zilei în următoarele zile și care va ajuta la prospectarea nevoilor, orientarea de specialitate, evaluarea și guvernarea sectorială.

Președintele aragonez a subliniat că „ ar trebui să fie un instrument pentru a alinia politicile guvernamentale, nevoile afacerilor și oferta de formare ”și pentru a transforma VET ” într-un adevărat accelerator al economiei productive”. „Sistematizarea sectoarelor va ajuta la aducerea ofertei de formare profesională mai aproape de sectoarele productive și invers, la îmbunătățirea dialogul social permanent, la prospectarea nevoilor formative, la un sprijin si orientare de specialitate, la desfasurarea centrelor integrate

, la desfășurarea consiliilor sectoriale ca spații de guvernare sectorială și la evaluarea proprie a Sistemului FPCAT ”, a remarcat. El a mulțumit, de asemenea, pentru implicarea instituțiilor și a agenților socio-economici, un angajament cheie pentru a merge mai departe: „Sindicatele, angajatorii și Generalitati lucrează împreună pentru a merge mai departe și asta este cum vrem să facem de la Guvern: cu acordul și dialogul social permanent și cu participări largi pentru a construi mare consens.”

În sesiunea plenară au fost prezentate diferite inițiative pentru îmbunătățirea formării profesionale. Aceasta promovează fereastra unică de planificare a ofertei, preînregistrare și orientare 365 zile din an. De asemenea, s-a dat undă verde regulilor de redactare a decretului centrelor integrate și a fost prezentat cadrul și orizontul construirii unei oferte integrate în formarea profesională. În timpul Săptămânii de Formare și Muncă – care va avea loc între 20 și 21 Martie – Miniștrii Educației și Afacerilor și Muncii vor prezenta oferta integrată pentru .

Consilierul Torrent a subliniat că „ oferta integrată prezentată astăzi are o importanță majoră. Pentru prima dată, se construiește un orizont de planificare a aprovizionării cu adevărat integrat și sincron. De asemenea, evidențiază modul în care va fi prioritizată prioritizarea întregii oferte de certificate și calificări profesionale și definește un singur orizont de mesaj al Sistemului de Formare Profesională din Catalonia pentru informare și îndrumare, conform dovezilor bazate pe perspectiva nevoilor”.

În acest sens, ministrul Afacerilor și Muncii a adăugat că „rezultatul prezentat astăzi este un cadru și o foaie de parcurs care va transforma formarea profesională. Scopul este ca fiecare să aibă ușa deschisă către Sistemul FPCAT pe tot parcursul 365 zile ale anului, fie prin acreditarea competențelor. certificate sau calificări de formare profesională ”. au fost aprobate bazele modelului catalan de acreditare și al II-lea Plan de acreditare și calificare profesională pentru perioada 418719. – 2024. Un proiect care vizează realizarea aproape de 206. 14 acreditări și reduce calificarea profesională scăzută. Scopul este de a transforma structura calificărilor profesionale și de a reduce calificarea scăzută de 50% la %, și în același timp să crească profesioniștii cu o calificare medie de 21% al 36% în următorii ani. 2025 Este de așteptat să existe un singur loc de muncă 14% din profilurile slab calificate. Au fost prezentate și rezultatele pentru 365, cu 18. 3 acreditări. persoane acreditate.

Consilierul Gonzàlez-Cambray a subliniat că „ de astăzi 25 din februarie, data la care a fost publicată Rezoluția, este funcțional noul Serviciu de Acreditare Profesională.365 zile ale anului. Este un serviciu permanent, regulat și stabil. O fereastră unică și agilă”. Șeful Educației a subliniat că este un serviciu gratuit pentru utilizatori și „ o provocare majoră de făcut aproape de 200. Acreditări în 3 ani. Ne confruntăm cu o politică europeană care va ajuta oamenii și companiile: oamenii ca trambulină pentru a face un salt profesional; companiilor pentru sistematizarea talentelor interne, pentru atragerea altora noi ”

Comisia de Guvernare este formată din departamentele Educație, Afaceri și Muncă din cadrul Agenției pentru Formare și Calificări Profesionale, Departamentul Președinției și cei mai reprezentativi agenți sociali din Catalonia, CCOO, UGT, FOMENT și PIMEC

Spre decretul centrelor integrate

Au fost prezentate și criteriile directoare pentru elaborarea decretului centrelor integrate de formare profesională, care va fi publicat la sfârșitul anului. Comitetul Permanent al Comisiei de Guvernare va aborda harta centrelor de formare profesională care va fi prezentată viitoarei Comisii în luna iulie. O hartă care constă în prezent din mai mult de 1 20 centre, 2. 200 puncte de informații și orientare în carieră și este completat de 36. firme care colaboreaza prin stagii de practica sau FP Dual.

Ce a fost prezentat astazi si care a dat continut Comisiei de guvernare este rezultatul dialogului social permanent cu cei mai reprezentativi agenți sociali din Catalonia CCOO din Catalonia, UGT din Catalonia, Foment del Treball Nacional și PIMEC, așa cum au spus în

Dialogul social și consensul consolidează politicile publice, în special formarea și calificarea profesională, cu scopul de a consolida în continuare sistemul de formare profesională din Catalonia

) Sursa: Astăzi este lansat noul serviciu de acreditare a competențelor profesionale, zilele 365 ale anului