Comunitatea Madrid, prin Institutul său de Studii Avansate Materiale IMDEA, a creat noul grup de cercetare metamateriale acustice și mecanice pentru a extinde cunoștințele existente limitate despre aceste componente de origine artificială.

Acestea sunt elemente artificiale ale căror răspunsuri acustice, mecanice, optice sau termice nu depind doar de compoziția lor chimică, ci mai degrabă de micro sau nanostructura lor și care sunt concepute pentru a genera proprietăți care nu se găsesc în natură. Are caracteristici ultra-ușoare și ultra-puternice care pot facilita proiectarea și fabricarea de mantii invizibile sau izolate fonic.

Echipa IMDEA din Comunitatea Madrid se va ocupa, printre alte lucrări, de depășirea așa-numitei limite de difracție, atunci când undele luminoase sau sonore intră în contact cu un material pe care îl îndoaie la un anumit unghi. Obiectivul este de a obține o curbură în direcția opusă.

Noul grup, condus de Dr. Christensen, se va concentra pe explorarea posibilităților de propagare a sunetului, vibrații și deformare mecanică folosind reguli de proiectare aparent fără legătură. Astfel, scopul lor nu este doar de a conduce știința către excelență, ci și de a recolta aceste progrese pentru a obține materiale inovatoare și utile în atenuarea zgomotului în jurul autostrăzilor, vehicule mai furtive, diagnosticare cu ultrasunete îmbunătățită sau comportamente mecanice fără precedent.

Sursa: Comunitatea Madrid – Noi cercetători din Comunitatea Madrid studiază proprietățile necunoscute ale metamaterialelor