– Cum i-aţi găsit pe românii din Spania? – Am găsit aici români care trăiesc în Spania, dar care trăiesc cu gândul la ţara lor. Se observă asta prin felul în care reacţionează la cântecele româneşti. M-a impresionat publicul la toate spectacolele: un public autentic, care ştie să aprecieze valorile ţării noastre. Tocmai de aceea am cântat cu mare plăcere pentru ei, alături de grupul „Crai Nou”.

 

– Sunteţi un fel de simbol al românismului şi al felului de a fi român. Un vers al cântecului pe care îl cântați la toate spectacolele spune „Noi suntem aici pe veci stăpâni„. Nu vi s-a părut ciudat să cântaţi acest cântec în faţa unor oameni care au fost nevoiţi să emigreze?

– Nu, pentru că mă referam la România şi ei ştiu asta. Oriunde am fi în lume e bine ca în ţara noastră să fim stăpâni şi să ne considerăm stăpâni. Românii nu au emigrat doar din motive economice, mulţi au plecat şi pentru că vor să trăiască altfel. România are nevoie încă de mult mai multă civilizaţie şi să se insiste mai mult pe educaţia tinerilor. În general, tinerii cu pretenţii care pleacă din ţară vor să trăiască altfel. Văd lumea altfel şi vor mai multă civilizaţie. De aceea, noi ar trebui să facem mult mai mult pentru creşterea nivelului de civilizaţie la noi în ţara.

Pentru cei care au plecat, ruperea de ţara-mamă nu poate să fie definitivă. Vine o vreme, o vârstă la fiecare, când vrând-nevrând se întoarce la rădăcină, la locul de baştină, la rudele lui, la oamenii lui. Nimeni nu poate să-şi uite locul în care s-a născut şi ţara lui. Trăim însă acolo unde ne este bine şi, fiind membri ai UE, ţara noastră este acolo unde ne putem realiza profesional şi acolo unde ne putem creşte şi educa copiii. Oriunde este bine pe acest pământ, numai că trebuie să nu uiţi niciodată şi să nu-ţi fie ruşine niciodată că eşti român.

 

– Sunt români cărora le este ruşine că sunt români?

– Da, am întâlnit români, care dacă merg într-o vacanţă în străinătate evită să spună că sunt români. Cu asta nu sunt de acord. Chiar dacă noi românii, datorită unei conjucturi, nu suntem priviţi foarte bine uneori în străinătate, trebuie să afirmăm totuşi că suntem români şi să ne comportăm civilizat, tocmai pentru a dovedi că sunt români şi români, aşa cum fiecare popor are şi bunele şi relele lui. Nimeni nu e perfect.

– Ce v-a impresionat în Spania?

– Am văzut că Spania este o ţară care se dezvoltă masiv, care ştie ce vrea. Oficialităţile de aici ştiu ce vor, iar integrarea europeană este rapidă. Este o ţară prosperă şi va continua să fie aşa, datorită oamenilor care au venit aici să muncească din toate părţile lumii.

– Din perspectiva aceasta, credeţi că în România patriotismul şi-a pierdut valoarea?

– Nu, nu am observat asta. Chiar dacă sunt români care ar asocia patriotismul, dragostea de ţară, mândria de a fi român cu naţionalismul, eu nu sunt de acord. Suntem români şi trebuie să afirmăm tradiţia şi cultura românească peste tot în lume şi mai ales în Europa. Noi nu putem să venim în Europa cu valorile acesteia, ci trebuie să venim cu valorile noastre pe care trebuie să le adăugăm valorilor europene. Şi avem şi noi valori, nu suntem un popor „de aruncat„. Consider că avem cu ce ne afişa în lume şi avem un cuvânt de spus în Europa. Suntem o naţiune de sine stătătoare, chiar dacă pe ici pe colo se aud voci. Eu cred că şi în alte ţări din Europa se mai aud şi alte voci. Asta e democraţia, dar noi trebuie să avem grijă ca atunci când ieşim în străinătate să arătăm adevărata faţă a României! Nici spoită, dar nici să ne denigrăm ţara. Să arătăm România aşa cum este, pentru că în general străinii când în vin în vizită de-abia atunci cunosc cu adevărat ţara şi românii. De altfel, este greu să-ţi formezi o idee despre un popor din mass media, din ziare, dacă nu citeşti despre el, dacă nu-l vezi pe fiecare la locul lui, în ţara lui.

– Un mesaj, înainte de a pleca, pentru românii din Spania?

– Să aibă petrecere de sărbători, să se simtă bine, fie aici, fie în ţară şi toate gândurile şi speranţele lor cu care au venit în această ţară să se împlinească. Asta le doresc. Să-şi realizeze ceea ce şi-au propus.