Asociatia Escola Valenciana anunta mobilizari ale cetatenilor in aceasta vara impotriva decretului de educatie plurilingvistica prezentat de guvernul regional – Generalitat Valenciana. Potrivit declaratiilor facute de reprezentantii acestei asociatii, decretul in cauza este impotriva limbii valenciene.

Reamintim ca decretul, in esenta, prevede o singura linie de invatamant, trilingva, in care sa se predea in proportii egale in valenciana, castiliana si engleza. Pana acum existau doua linii, una in valenciana imbratisata mai mult de scoli din Castellon, Alicante si sate si o linie in castiliana, in special in Valencia unde limba de conversatie obisnuita este castiliana. Oponentii acestui plan de unificare sustin insa ca decretul „vrea sa dea impresia ca daca se preda in trei limbi in parti egale, acestea se vor insusi in aceeasi masura, ceea ce insemna a insela cu rea intentie populatia”. Deocamdata se asteapta instalarea noului sef al Consiliului Educatiei din cadrul Generalitat, deoarece fostul consilier, Font de Mora, care a semnat decretul, a fost desemnat vicepresedinte al Parlamentului autonomic (Les Corts).
Font de Mora a asigurat insa ca noul model lingvistic din scoli va fi implementat treptat pe parcursul urmatorilor 10 ani. Pentru a garanta succesul acestui model fostul consilier al Educatiei considera ca formarea profesorilor va fi esentiala, luand in calcul ca acestia se vor vedea obligati sa fie capabili sa-si predea materia in oricare din cele trei limbi. Potrivit lui Font de Mora: „Tendinta comunitatilor bilingve din Spania este sa se orienteze catre un model trilingv. Din cele patru comunitati bilingve, trei lucram pentru un model trilingv si numai in Catalunya se implementeaza un model monolingv, totul in catalana”. in schimb, Asociatia Escola considera ca aceasta normativa care desfiinteaza linia in valenciana va fi in cele din urma retrasa ca urmare a presiunii populare.