Economia spaniolă va fi cea mai afectată din Europa de criza provocată de pandemie.

Dacă acum o lună și jumătate, Banca Spaniei prezicea, pentru acest an, o cădere de la 6,6% până la 13,6 % a PIB-ului, acum a fost necesară o actualizare a acestor previziuni.

Ultimele studii făcute de Banca Națională a Spaniei ne indică o scădere a PIB-ului de la 9 până la 11,6 la sută anul acesta.
Cifrele înregistrate în al doilea trimestru au fost mai rele decât așteptarea experților și se lucrează cu mai multe scenarii de criză.

Daca nu vor mai fi noi focare de infectie cu Covid19 este de asteptat ca economia sa-si revina mai usor, iar somajul sa nu treacă cu mult de 18%.

În caz contrar, Banca Spaniei se asteapta la un deficit public de aproape 120% din PIB si o recuperare economica mai lentă, cu un somaj de aproape 19%.


Cel mai pesismist scenariu prevede o revenire agresiva a virusului, fapt care ar provoca noi măsuri de izolare si oprire a activitatii economice. In acest caz, căderea economiei ar trece de 15 la suta anul acesta si somajul ar depasi 23%.

Vestea buna este ca in 2021 este asteptata o recuperare economica mult mai rapida decat in restul Europei cu o crestere a PIB-ului de la 7,7 pana la 9,1%.